Startelvan mot Sydkorea blir densamma som mot Peru i VM-genrepet.
Startelvan mot Sydkorea blir densamma som mot Peru i VM-genrepet.

Sveriges herrlandslag spelar i morgon sin första VM-match på tolv år. Förbundskapten Janne Andersson har redan premiärelvan spikad. ”Jag är väldigt nöjd med våra förberedelser”, säger han.

10 juni 2006. Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic och Fredrik Ljungberg var alla med i startelvan senast Sverige spelade en premiär i ett fotbolls-VM. Resultatet? 0-0 mot Trinidad och Tobago.

I morgon, tolv år och åtta dagar senare, är det dags igen.

Sydkorea står för motståndet i en match som Sverige bör vinna för att kunna hoppas på avancemang till åttondelsfinal.

Väntad elva

På söndagens presskonferens förklarade Janne Andersson att han redan bestämt sig för vilka elva spelare som får förtroendet från start.

– Våra rutiner är att spelarna får startelvan i kväll, i samband med att vi har den sista genomgången. Jag har bestämt mig om inget händer under kvällen. Jag kommer ta ut det laget som jag bedömer har störst chans att vinna matchen, säger han.

LÄS MER: Vill du få koll på fotbolls-VM? Här är 9 frågor du inte vågat ställa

På frågan om startelvan kommer vara lik den som spelade i genrepet mot Peru svarade Andersson att ”De är relativt lika”, med ett leende.

Mycket talar alltså för att startelvan blir den väntade. Det innebär Robin Olsen i mål, Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf och Ludvig Augustinsson i backlinjen, Victor Claesson, Sebastian Larsson, Albin Ekdal och Emil Forsberg på mittfältet och Marcus Berg på topp tillsammans med Ola Toivonen.

Uppgifter till Expressen och Fotbollskanalen bekräftar att det blir ovan nämnda spelare som startar.

Ingen oro för Sydkoreas stjärna

Motståndarna då? Sydkoreanerna sätter det offensiva hoppet till Tottenham-stjärnan Son Heung-min. Men trots att anfallaren har ett imponerande målfacit England verkar svenskarna inte speciellt oroade.

– Han är inte på nivån att han kan slå ut våra försvarare. Vårt försvarsspel en mot en är riktigt bra också, säger mittfältaren Gustav Svensson till Sportbladet.

LÄS MER: Janne Andersson i stor intervju inför VM: ”Det var en förlust som gav oss hopp”

Efter morgondagens premiärmatch mot Sydkorea, som spelas i Nizjnij Novgorod och börjar 14.00, väntar Tyskland i Sotji på midsommardagen och innan gruppspelet avslutas mot Mexiko i Jekaterinburg den 27 juni.

Sverige och Sydkorea har aldrig mötts i VM-sammanhang tidigare.

Fakta: Sveriges startelva mot Sydkorea (4-4-2)

Robin Olsen – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Victor Nilsson-Lindelöf, Ludvig Augustinsson – Victor Claesson, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg – Marcus Berg, Ola Toivonen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset