Janne Havnö är besviken över utebliven hittelön.
Janne Havnö är besviken över utebliven hittelön.

Janne Havnö hittade en gul väska i diket. Väskan visade sig innehålla 50 000 kronor i mynt och sedlar.

Den 24 augusti förra året var Janne Havnö ute och gick nära sitt hem i Idkerberget i Dalarna när han plötsligt fick syn på en gul väska i diket. På väskan stod det ”tillhör Posten”.

– Min första tanke var att det måste vara postbilen som tappat väskan, säger Janne Havnö.

Det visade sig att väskan innehöll sammanlagt 50 000 kronor i sedlar och mynt. Redan dagen därpå gick han till polisen. Han funderade aldrig på att behålla pengarna själv.

– Jag är inte en sådan människa som skulle behålla pengarna, säger han.

LÄS MER: 4 miljoner hittades på lastbilsflak – saknar ägare

Väskan visade sig senare tillhöra Apoteket i Vansbro som nyligen varit med om ett inbrott. Janne förväntades sig en hittelön men det har han inte fått, trots att det var över fem månader sen.

Enligt polisens hemsida finns det en rättspraxis i Sverige som säger att det är lämpligt med hittelön på cirka tio procent när det gäller hittegods.

– Jag har ju rätt till tio procent men jag har inte fått ett skit. Jag har pratat med Apoteket men de vill inte betala mig något, säger Janne.

Polisen uppger för Sundsvalls tidning att gränsen mellan hittegodslagen och stöldgodslagen är "hårfin", men att det i det här fallet verkar som att hittegodslagen ska tillämpas och att de råder Janne att gå tillbaka till polisen.

– Sedan får polismyndigheten göra en bedömning, säger Thomas Eriksson, nationellt ansvarig för polisens hittegodsärenden, till tidningen.

Vad skulle du göra om du hittade 50 000 kronor idag?

– Vet inte om jag skulle gjort samma sak. Skulle ta mig en funderar iallafall, säger Janne Havnö.

LÄS MER: Polisen efterlyser ägaren till en massa borttappade pengar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset