Gotlandstränaren Sten O Jansson har två hästar i startlisorna i storloppen Svensk travkriterium och Svenskt travoaks på söndag.
Gotlandstränaren Sten O Jansson har två hästar i startlisorna i storloppen Svensk travkriterium och Svenskt travoaks på söndag.

Sten O Jansson har endast åtta hästar i sitt träningsstall. Två av dem har kvalat in till landets största treåringslopp på söndag: Kriteriet och Oaks.– Väldigt roligt att visa att en liten tränare kan lyckas, säger han till TT.

Historien om hur Sten Jansson lyckats kvala in Super Nice till Kriteriet och stoet Zahara Goj till Oaks är sensationell. Den lilla tränaren från Klintehamn på Gotland utmanar topptränare som Bergh, Båth, Goop, Liljendahl, Nurmos och Walmann.

– Man behöver inte ha en rik ägare i ryggen som äger ett stort företag och kan köpa en massa dyra hästar. Ingen tränare har billigare hästar på söndag än jag. Men vi tränar våra hästar hårt, de körs fem dagar i veckan på hårt och fint underlag. Jag och min fru lägger ner väldigt mycket tid på varje individ.

Zahara Goj vann sitt uttagningslopp på Solvalla för en dryg vecka sedan med Torbjörn Jansson i sulkyn. Super Nice spurtade in vasst som tvåa. Sten Jansson räknar med starka prestationer i miljonloppen.

– Jag anmälde Super Nice och Zahara Goj till Kriteriet och Oaks. Dessutom anmälde jag till Premiechansen (dubbla förstapris) för att jag tror så mycket på mina hästar, det gör jag förresten alltid, förklarar Jansson.

Kan vinna 6,8 miljoner

På söndag tävlar Super Nice via Premiechansen om ett förstapris på fyra miljoner kronor. Zahara Goj kan vinna 2,8 miljoner kronor.

Zahara Goj äger Sten O Jansson tillsammans med sin fru Ingela. Hittills har stoet tjänat 1,8 miljoner kronor, varav det mesta i år.

– Hon förlorade E3-finalen knappt och jag hoppas förstås att hon får vinna en stor final i år. Det är hon värd. Läge och form är perfekt.

En familjeaffär

Super Nice ägs av Stens syster Ann-Marie Jansson, som även är uppfödare.

– Kul att syrran är med och det är en speciell story. För nio år sedan ringde jag en kompis som skulle på hästauktion, jag hade plockat ut fyra stycken som var intressanta men jag kunde bara köpa en av dom. Han köpte alla fyra i mitt namn. Det hade ju inte jag råd med, men syrran var på besök den kvällen och jag övertalade henne att köpa Flax Avenue som tjänade 324 000 kronor och som nu är mamma till Super Nice. Super Nice är något extra, den bästa jag någonsin tränat.

Stallet har tjänat över två miljoner kronor och Jansson är på väg mot sitt bästa år. Men vid årsskiftet lämnar han in proffslicensen.

– Jag har ledsnat och kommer att fortsätta som amatör med några egna hästar bara. Travbanorna har tappat all publik, ingen vill tävla inför stora tomma läktare. De som styr glömmer sporten och snackar bara om spel. Jättetråkigt, säger Jansson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset