Norishige Kanai kanske inte får plats i hemresefarkosten om han fortsätter växa.
Norishige Kanai kanske inte får plats i hemresefarkosten om han fortsätter växa.

En japansk astronaut som just nu befinner sig på den internationella rymdstationen ISS uppger att han vuxit nio centimeter sedan han skickades upp för tre veckor sen. Nu är han orolig för hemresan, skriver BBC.

Den 10 januari tog Kanai tillbaka påståendet och sade att han bara vuxit två centimeter. Felet skyllde han på ett misstag vid mätningen.

Den japanska astronauten Norishige Kanai sköt i höjden efter att han anlänt till rymdstationen ISS, skriver BBC. På Twitter skriver han att han växt hela nio centimeter på tre veckor.

”Jag växte som en planta på bara tre veckor. Har inte varit med om något liknande sedan gymnasiet,” skriver han vidare.

LÄS MER: Ny besättning till ISS

Nu är han orolig för att inte få plats i den ryska farkosten Soyuz som ska föra honom tillbaka till jorden. Det finns begränsat med utrymme i Soyuz och om besättningen blir för lång kan det bli problem.

– Nio centimeter är mycket, men det är möjligt, alla mänskliga kroppar är olika, säger Libby Jackson vid det brittiska rymdprogrammet till BBC.

Det är inte ovanligt att astronauter växer mellan två och fem centimeter under den tiden som de vistas i rymden. Anledningen till växtspurterna är att ryggraden dras ut på grund av tyngdlösheten. Men det är inte permanent och ryggraden sjunker ihop igen efter en tid på jorden.

LÄS MER: Nu lämnar de jorden – i ett helt år

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om rymden