En polisman med en gasmask vid avspärrningarna vid Möljneryd utanför Ronneby, där ett Jas Gripen flygplan kraschade under förmiddagen. Ett Gripenplan har kraschat utanför Ronneby efter en fågelkollision.
En polisman med en gasmask vid avspärrningarna vid Möljneryd utanför Ronneby, där ett Jas Gripen flygplan kraschade under förmiddagen. Ett Gripenplan har kraschat utanför Ronneby efter en fågelkollision.

Under tisdagen kolliderade ett JAS-plan med en fågel i närheten av flygplatsen i Ronneby i Blekinge. Piloten sköt ur sig ur planet och är vid liv.

Larmet om olyckan kom vid 9.41 tiden från en flygledare. Ett JAS-plan kolliderade in i en fågel och störtade. Piloten sköt ur sig ur planet, rapporterar Aftonbladet.

Ja, det kan vi bekräfta. Det är en fågelkollision. Piloten har skjutit ut sig och har klarat sig. Vi har inte mer information just nu, säger Johan Lundgren, presskommunikatör på Försvarsmakten till Aftonbladet.

LÄS MER: JAS-plan bombade brandområde – se filmen här

Påverkar inte annan flygtrafik

Efter kraschen fördes piloten till sjukhus för kontroll. 

Under en pressträff på Blekinge flygflottilj berättar man att piloten under omständigheterna mår bra.

LÄS MER: Misstänkt föremål på Djurgården – en person gripen

Haveriet ska inte påverka övrig flygtrafik, uppger Swedavia för Aftonbladet.

Brand på platsen

Under pressträffen berättar räddningstjänsten också att en brand har uppstått på platsen efter kraschen och att man tar in helikopter för att vattenbomba. Platsen där planet störtat ska ha ”oländig terräng” och ska vara svår att komma åt för att räddningstjänsten.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har kommenterat olyckan i en intervju med nyhetsbyrån TT:

– Självklart går tankarna till piloten. Enligt den information jag har fått har piloten agerat precis som man ska göra i en sådan här situation och att han sedan hämtades upp relativt snabbt i en räddningshelikopter. Det här visar att flygräddningskedjan fungerar, säger Peter Hultqvist.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om JAS