Jasmine stod i underkläder när hon såg en telefon sticka upp från rummet bredvid.
Jasmine stod i underkläder när hon såg en telefon sticka upp från rummet bredvid.

När Jasmine, 17, stod i en provhytt endast iförd underkläder såg hon en mobil sticka fram från rummet bredvid. En man ska ha fotat henne. ”Jag känner mig väldigt rädd och kränkt”, säger Jasmine.

Jasmine, 17, var i en H&M-butik i norra Stockholm och provade kläder. Plötsligt såg hon en mobiltelefon som stack ut från provhytten bredvid.

– När jag tog av mig ena tröjan kollade jag upp och såg en silvrig Iphone med kameran riktad mot mig och hörde klickande ljud. Det blev som en chock och jag skrek rätt ut ”Ursäkta, vad gör du?!”.

Jasmine berättar att hon kastade på sig kläder, gick ut och bad personen i rummet bredvid öppna skynket. Men hon fick ingen respons så tillslut drog hon upp skynket – och möttes av en medelålders man.

– Jag frågade vad han gjorde, blev väldigt upprörd och började gråta. Han var jätteaggressiv och började skrika åt mig istället att han inte gjort något och kallade mig sjuk i huvudet och förnekade när jag sa att han tagit kort på mig, säger Jasmine och fortsätter:

– Jag sa ”Jag vill se din mobil för jag vill inte att du ska ha bilder på mig i underkläder.” När jag höjde rösten och blev arg greppade han tag i min arm och jag var rädd att han skulle slå mig. 

►LÄS MER: Frida, 20, blev fotad under kjolen – nu överklagas domen till HD

Jasmines mormor som var med i affären gick emellan och snart kom även personalen som hörde tumultet. Då blev mannen igenkänd.

– En i personalen sa ”men vänta jag känner igen dig, du har varit här tidigare och fotat småtjejer”. Då blev han rädd och sprang ut ur butiken.

Jasmine tycker att det är jobbigt att mannen lyckades springa därifrån.

– Vem gör så? Jag känner mig väldigt rädd och kränkt. Jag undrar vad han kommer göra med bilderna, de kanske sprids, det känns inte bra alls, säger hon.

Att fota någon i ett omklädningsrum utan personens vilja är olagligt och räknas som kränkande fotografering och kan ge böter eller fängelse i högst två år.

Det har gått några dagar sedan händelsen men Jasmine är fortfarande skärrad och tycker att det är jobbigt att röra sig ute.

– Att vara i det området är obehagligt för den här människan kan ju vara där. Sen har det här också gjort att jag inte känner mig trygg med att byta om l i ett omklädningsrum längre. Det känns jättejobbigt, säger hon.

H&M bekräftar händelsen för Metro.

– Vi kan bekräfta att en incident har inträffat i den H&M-butiken. Vi ser naturligtvis allvarligt på detta. Det är viktigt för oss att våra kunder känner sig trygga i våra butiker, säger Joanna Morell, presskontakt på H&M.

►LÄS MER: Varannan kvinna är orolig för sexuella övergrepp

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott