Dina och Dorinda från "Det blåser på månen" (Sanna Sundqvist och Emma Broomé) intervjuar regissören Sunil Munshi och skådespelarna Ingela Olsson under presentationen av Dramatens vårrepertoar.
Dina och Dorinda från "Det blåser på månen" (Sanna Sundqvist och Emma Broomé) intervjuar regissören Sunil Munshi och skådespelarna Ingela Olsson under presentationen av Dramatens vårrepertoar.

Lars Norén återvänder som regissör och Lars Rudolfsson dramatiserar en jazzig Barbro Lindgren för vuxna. Våren på Dramaten rymmer också Dina och Dorindas sagolika sprängning av flickfängelset.

"Stilla liv" heter Lars Noréns nyskrivna pjäs som blir hans första regiåtagande sedan han lämnade Folkteatern i Göteborg 2012.

Lars Rudolfsson Dramatendebuterar på stora scenen med "Molnens bröder" av Barbro Lindgren. På 70-talet skrev Loranga, Masarin och Dartanjangs skapare två böcker för vuxna om människor på 1920-talets hospital som Lars Rudolfsson nu dramatiserar med hjälp av musikerna i jazzgruppen Fire.

– Barbro har ett mycket speciellt förhållande till livet och döden och det vill jag förmedla, säger Lars Rudolfsson i en inspelad digital hälsning som visas under teaterns presentation av vårrepertoaren.

Cyberfantasier

I det dystopiska framtidsdramat "Nether" av amerikanska Jennifer Haley tillbringar människorna större delen av sin tid i cyberuniversum i stället för i den skrumpna och förstörda "irl"-verkligheten. Men vad händer när folk lever ut sina förbjuda fantasier på nätet? frågar sig Lena Endre som den här gången regisserar bland andra Reine Brynolfsson och Nina Zanjani.

Digital är också i allra högsta grad scenlösningen till uppsättningen av Eric Linklaters "Det blåser på månen", där Dina och Dorinda, ibland jättelika flickor, ibland kängurur, bitvis gestaltas med animerade kroppar som ska passas in med skådespelarnas huvuden.

– Det kommer att bli en tekniskt spännande och påfrestande repetitionsperiod, säger regissören Ellen Lamm, fast besluten att ta vara på sagodimensionen i berättelsen om de två flickornas väg från instängdhet till total gränslöshet.

– Förhoppningsvis landar de någonstans däremellan, men berättelsen handlar också om barns längtan efter att rädda sina föräldrar, säger hon.

Modeskapare

Marie-Louise Ekman skildrar tillvaron på demenshemmet i "Försökskaninerna", den tredje pjäsen om sin åldrande mamma, och Inga Olsson spelar elitistisk modeskapare i Rainer Werner Fassbinders pjäs "Petra von Kants bittra tårar".

På Lejonkulans scen sätter Gunnel Lindblom upp "Ritter, Dene och Voss" av sin absoluta favoritförfattare österrikaren Thomas Bernhard. På denna den minsta av Dramatens scener ska också sångerskan Nina Persson ge en rad konserter tillsammans med pianisten Martin Hederos

Claudio Bresciani/TT
Nina Persson och Martin Hederos ger en rad konserter på Lejonkulan, Dramatens minsta scen, i vår.
Claudio Bresciani/TT
Sanna Sundqvist och Emma Broomé gör Dina och Dorinda i vårens stora familjeföreställning på Dramaten, Eric Linklaters "Det blåser på månen".
Björn Larsson Rosvall/TT
Sedan han slutade som konstnärlig ledare på Folkteatern i Göteborg 2012 har Lars Norén ägnat sig åt skrivande men i vår gör han en efterlängtad återkomst som regissör på Dramaten. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset