Lennart Strömbäck. Pressbild.
Lennart Strömbäck. Pressbild.

Lennart Strömbäck är den lycklige mottagaren av Sveriges Radios musikpris Jazzkattens specialpris för 2016. Strömbäck har varit ledare för Umeå jazzfestival i 25 år där han enligt juryn har "skapat en alldeles särskild mötesplats där jazzen kan blomstra".

– Det var väldigt överraskande. Jag var nominerad förra året, och bara det var otroligt hedrande, så det känns verkligen speciellt. Jag fick veta detta förra veckan, men har inte hunnit smälta det än, säger Lennart Strömbäck till TT.

Han får även specialpriset för att han med sin "utpräglade känsla för kvalitet och med sin förmåga att hitta morgondagens stjärnor har fört artister av allra högsta klass till publiken i Umeå. Orädd, och med jazzen i tydligt fokus har han skapat rum för både det trygga och traditionella, det vilda och det nyskapande och lyckats locka både de rutinerade kulturbärarna och de unga nyfikna till jazzen", som motiveringen lyder.

– Det ligger inte så långt ifrån det jag strävar mot. Det känns som att de har fångat mina visioner, säger han.

Jazzkatten delas ut årligen sedan 1993. Utöver specialpriset prisas även vinnarna i kategorierna årets nykomling, jazzmusiker, jazzgrupp, guldkatten samt kompositör.

Galan, som leds av Miriam Aïda, sänds live i P2 den 11 oktober.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset