Jehovas vittnen får fortsätta hyra Stockholmsmässan.
Jehovas vittnen får fortsätta hyra Stockholmsmässan.

På en sammankomst i Stockholmsmässan förra året bröt Jehovas vittnen mot lagen. Trots lagbrottet får samfundet hålla en ny sammankomst på mässan, som ägs av Stockholms stad, nu i helgen. "Vi förväntar oss att de följer lagen," säger Pär Jonasson, pressansvarig på Stockholmsmässan.

På onsdagen dömdes en man som företräder Jehovas vittnen för brott mot lagen om åldersgränser för film som ska visas offentligt. Filmerna visades under en sammankomst som Jehovas vittnen arrangerade på Stockholmsmässan, där Stockholmsstad är delägare, under sommaren 2018, något som Metro då kunde avslöja.

Jehovas vittnen hade då, i strid med lagen, struntat i att söka det tillstånd från Statens medieråd som krävs för att få visa filmer under offentliga sammankomster.

Filmerna som visades handlade bland annat om hur en kvinna tar starkt avstånd från en manifestation för hbtq-personer. En annan visade hur en liten pojken handskas med rädslan för harmageddon, som Jehovas vittnen ser som den slutgiltiga striden mellan gud och dem som vägrat underordna sig guds styre.

LÄS MER: Efter Metros granskning – Jehovas vittne fälls för brott

Portas inte

I helgen håller Jehovas vittnen en ny sammankomst på Stockholmsmässan. Även den här gången har de struntat i att skicka in eventuellt filmmaterial till Statens medieråd. Men Stockholmsmässan förväntar sig att samfundet följer lagen.

– Om de skulle bryta mot lagen igen så får vi ta ställning till det, säger Pär Jonasson, pressansvarig på Stockholmsmässan.

Får andra chans

Jehovas vittnens bokning av Stockholmsmässan har diskuterats på högsta nivå, enligt Pär Jonasson.

– Vi har inte funnit någon anledning till att avboka dem, säger han.

Stockholmsmässan kommer inte att kontrollera om Jehovas vittnen följer lagen under sammankomsten.

Vi får bara hoppas att de inte gör det. Vi kontrollerar inte vad kunderna gör på det sättet. Om man misstänker att något olagligt sker så ska man kontakta polisen, säger Pär Jonasson.

Jehovas vittnen får en andra chans?

– Ja, det kan man säga.

LÄS MER: Rättegång mot Jehovas vittnen efter Metros avslöjande

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brott