"Jag har fått mejl från svenska ungdomar som känner igen sig i det jag skriver och som håller med", säger 17-åriga Jennifer Jansson vars blogginlägg sprids och gillas av många på nätet.
"Jag har fått mejl från svenska ungdomar som känner igen sig i det jag skriver och som håller med", säger 17-åriga Jennifer Jansson vars blogginlägg sprids och gillas av många på nätet.

"Förlåt Skolverket för att jag inte är mer än människa." Så lyder rubriken på ett minst sagt uppmärksammat blogginlägg skrivet av en frustrerad Jennifer Jansson, 17, som tröttnat på de orimliga krav som hon anser kommit med den nya betygsskalan.

"Det är omänskligt, orättvist och bäddar för misslyckanden. Det är ett betygssystem som är skapat för att elever ska misslyckas och ger inget utrymme för fel."

Orden kommer från 17-åriga gymnasiestudenten Jennifer Jansson från Trollhättan, som skrivit av sig sin ilska och frustration kring den nya betygsskalan i ett blogginlägg med rubriken "Förlåt Skolverket för att jag inte är mer än människa".

Hon berättar att det kom till efter att hon och hennes klasskompisar länge pratat om det nya betygsskalan på A till F, som röstades igenom i riksdagen och infördes hösten 2011. I inlägget skriver hon om hur det lägger större krav och ansvar på dem som elever, och att det i förlängningen leder till stress, press och prestationsångest:

"Jag vet elever som gått in i väggen på grund av detta. På grund av att deras drömmar och mål krossats under det nya betygssystemet. Jag har kompisar som vill komma in på högskolelinjer där kravet är A i alla ämnen för att ens vara behörig för att söka. Dessa personer har inte råd med en dålig dag."

Rafels dröm hindras av nya betygsskalan

Jennifer säger att det inte finns något utrymme för misstag och att många som tycker att det är orättvist.

– Det är klart att det ska vara svårt att få de bästa betygen, men det är en stor stressfaktor som det ser ut nu. Jag tycker inte att man kan kräva av en person att prestera på topp hela tiden utan få flera chanser att få ett bra betyg.

Trots att tanken bara var att lufta vad hon anser vara orimliga krav på svenska elever tycks många ha träffats och berörts av inlägget. Sedan det publicerades den 19 mars har det fått en oerhörd spridning på nätet, och i sociala medier delas och uppmärksammas det nästan en vecka senare.

– Jag trodde jag aldrig at det skulle bli så stort. Sist jag kollade var det 250 000 visningar på inlägget, säger en märkbart förvånad Jennifer till Metro.

Björklund avfärdar kritik mot betyg

Och i hennes inkorg fortsätter mejlen att trilla in.

– Reaktionerna har mestadels varit postitiva. Jag har fått mejl från svenska ungdomar som känner igen sig i det jag skriver och som håller med. Och flertalet hör av sig och säger att det är bra skrivet och att de till och med mejlat Skolverket och bifogat en länk till mitt inlägg, säger Jennifer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset