Jennifer Larsén har gått i sömnen ända sedan hon var liten. Något som blev känt för allmänheten när hon var med i Top Model 2014. 
Jennifer Larsén har gått i sömnen ända sedan hon var liten. Något som blev känt för allmänheten när hon var med i Top Model 2014. 

De ser ut att vara vakna, men de sover. Sömngångare befinner sig i ett mellanstadium mellan sömn och vakenhet och tillståndet kan leda till att de gör farliga saker: ”Jag har öppnat balkongdörren och gått ut på taket ”, säger Jennifer Larsén.

Häromdagen skrev Metro om en 19-åring i USA som rest 1,5 mil i sömnen. Att gå i sömnen är en vanlig ”åkomma”. Tidigare har man trott att 0,5-1 procent procent av den svenska befolkningen gör just detta, men denna siffra börjar nu ifrågasättas – det finns ett stort mörkertal. 

Följ Metro på Facebook – klicka på länken

Det är när de drabbade kommer in i djupsömnen som de kan lämna sängen. 

– Att gå i sömnen är en felkoppling i systemet när man är i djupsömnen. Man vaknar till liv litegrann, det är ett mellanstadium mellan sömn och vakenhet och det är ärftligt, säger Torbjörn Åkerstedt, stressforskare på Stressforskningsinstitutet i Stockholm.

► LÄS MER: Taylor, 19, åkte 1,5 mil – i sömnen

Eftersom delar av hjärnan är vakna kan man genomföra enklare saker som att öppna dörrar och fönster i natten. Vissa gör precis som den amerikanska tonåringen och går ut mitt i natten. Och det finns även fall där sömngångare hoppat ner från balkongen och skadat sig. 

– Alla möjliga beteenden finns, både att man äter eller har sex, säger Åkerstedt.

► LÄS MER: Man frias för våldtäkt: Kan ha skett i sömnen

Förutom att säkra sovrummet och fönster och dörrar i sovrummet finns det ingenting som kan bota en sömngångare. Sömnmedel kan fungera för en del, men det är ingen garanti. Beteendet kan triggas av sömnbrist och alkoholintag eftersom man dagen efter sover djupare, säger Torbjörn Åkerstedt. 

Den tidigare ”Top Model”-deltagaren Jennifer Larsén, 22 har gått i sömnen hela sitt liv. 

– Jag har öppnat balkongdörren och gått ut på taket. Jag kan vakna av att jag står och skriker i vardagsrummet eller i hallen. Man fattar inte var man är. Man tror att man är i en skräckfilm men oftast så har man drömt en mardröm där man blivit jagad, säger hon till Metro. 

När hon var mindre och bodde hemma gick hon ofta upp och ner för trapporna på natten. För att förhindra att hon gjorde sig illa på nätterna fick de sätta upp en grind. Hon går i sömnen ungefär en gång i månaden, oftast mer när hon är stressad eller orolig. Något som tittarna fick erfara när hon var med i modellprogrammet. 

– Jag rev ner en hel vägghylla med massa grejer i, den vägde säkert 50 kilo.

I fallet drog hon ner ett glasföremål som gick i tusen bitar. Men som tur var klarade hon sig utan skador.

Har du någonsin blivit rädd?

– Ja, varje gång. Jag vaknar av att jag vrålskriker och tror att jag ska dö. Det är jättejobbigt. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset