När Jenny Ottinger, 20 i Helsingborg, skulle ladda sin Iphone fick hon en stöt – så illa att hon fick åka till sjukhus. Mobilladdaren, som inte är en originalladdare, har Jennys pappa nu anmält till Elsäkerhetsverket.

Privat

Laddaren som gav Jenny stöten.

På söndagskvällen hade 20-åriga Jenny Ottinger precis kommit hem från sitt jobb. Hon satte sin mobil, en Iphone 6, på laddning och lutade sig över diskbänken i rostfritt stål. Då fick hon plötsligt ström genom sig.

– Jag bara står och hänger där och sms:ar och känner då att jag får ström i mig. Handen börjar krama till och jag kan inte släppa telefonen. Till slut lyckas jag kasta ifrån mig telefonen, säger Jenny.

►LÄS MER: Apple varnar: Byt din Iphone-laddare

Hon lyckas rycka laddaren ur eluttaget och ringer sina föräldrar.

– Pappa kom utan en sekunds tvekan och hämtade mig. Han jobbar som elektriker så han var stensäker på vad som behövde göras.

Jenny togs in på sjukhuset vid halv ett-tiden på natten. Där togs EKG, blodprover och andra undersökningar. Fyra timmar senare fick Jenny åka hem igen.

Nu mår Jenny bra, men hon kommer inte att använda sig av några mobilladdare som inte är original igen. Laddaren har hennes pappa anmält till Elsäkerhetsverket.

– Mamma gick och köpte en ordentlig laddare och jag har kastat alla andra, nu har jag den riktiga originalladdaren. Jag kommer inte ens på tanken att använda en annan igen, säger hon.

► LÄS MER: Benjamins Iphoneladdare började brinna: ”Otroligt läskigt”
 

Det här är inte första gången personer har råkat ur för olyckor efter att de använt sig av laddare som inte är Apples originalladdare. 2013 introducerade Apple ett temporärt program där företagets kunder kunde växla in sina mobilladdare till originalladdare och bland annat Reuters har rapporterat om personer som skadat sig eller till och med dött efter att ha använt sig av laddare som inte är original.

Martin Gustafsson är inspektör på Elsäkerhetsverket och berättar att de får många anmälningar om mobilladdare som inte fungerar som de ska. 

– Vi har sett fall där laddarna inte är CE-märkta, där det inte står tillverkare eller ibland till och med inte står något alls. Då ska man definitivt dra öronen åt sig.

Martin Gustafsson berättar att Elsäkerhetsverket ser det riktiga bottenskrapet bland mobilladdare. Obefintliga isolationsavstånd, gnistor och plast som bidrar till värmespridning. Men enligt honom finns det sätt att veta att mobilladdaren man köper fungerar som den ska.

– Man kan helt klart säga att man får vad man betalar för. Se till att laddaren är CE-märkt, att det finns en spårbarhet och att det finns en svensk bruksanvisning, säger han.

► LÄS MER: Det här är de bästa – och sämsta – laddarna för din mobil

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset