Bara under promenaden till min kompis växte hashtaggen väldigt snabbt. Helt plötsligt hörde jag att den nämndes i nyhetsrapporteringen, säger Jenny Nguyen som startade hashtaggen openstockholm.
Bara under promenaden till min kompis växte hashtaggen väldigt snabbt. Helt plötsligt hörde jag att den nämndes i nyhetsrapporteringen, säger Jenny Nguyen som startade hashtaggen openstockholm.

Efter det misstänka terrordådet i Stockholm sattes Sverige i chock. Samtidigt öppnade många upp sina hem för att hjälpa de behövande. Jenny Nguyen, 22, startade hashtaggen #openstockholm för att samla hjälpen som stockholmarna erbjöd till de behövande.

Efter den misstänkta terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm öppnade stockholmarna upp sina hem för strandsatta som inte kunde ta sig hem när tunnelbanetrafiken stängdes ned, skjuts och mat. 

If needed, housing in Solna available”, skrev en Twitteranvändare.

”Är du/ni är fast i Sthlm så har jag 2 lediga sängar + mängder av mat,Välkomna!!! Bed and food if ur stuck in Sthlm”Skanstull”, skrev en annan. 

LÄS MER: Experterna: Då räknas det som terrorism 

Allt samlades under hashtaggen #openstockholm som Jenny Nguyen, 22, startade.

– Det var inte en helt originell idé. När jag satt och följde terrordådet i Paris såg jag att det skapades en liknande. Det handlade inte bara om att öppna sina dörrar utan folk erbjöd sig att skjutsa hem folk och att man kunde komma och äta med dem. Jag kom ihåg att jag fick känslan av maktlöshet och mörker när jag följde rapporteringen om det som hänt, men att det balanserades upp lite när folk gick ut och visade så starka känslor av solidaritet och medmänsklighet, säger hon.

– Jag satt på kontoret när det här hände i Stockholm. Jag hade precis varit nere på Drottninggatan innan och blev väldigt chockad när jag såg vad som hänt. Jag gick in på Twitter och såg att många redan erbjöd hjälp men att det inte var koordinerat. Då tänkte jag att vi kunde använda en liknande och jag är jätteglad att den spred sig så snabbt, fortsätter Jenny Nguyen att berätta. 

LÄS MER: Här fångas lastbilen av övervakningskamera – kör förbi butiksfönster i full fart 

Själv blev Jenny Nguyen fast på kontoret efter händelsen innan hon kunde ta sig till en kompis i närheten. 

– Bara under promenaden till min kompis växte hashtaggen väldigt snabbt. Helt plötsligt hörde jag att den nämndes i nyhetsrapporteringen, säger hon. 

När tunnelbanetrafiken kom igång senare på kvällen kunde Jenny Nguyen ta sig hem och nu tänker hon fortsätta att engagera sig. 

– Jag är ideellt engagerad i olika saker. Jag jobbar mycket med asylrätt och med personer som söker asyl. När sådana här saker uppstår blir jag ännu mer övertygad om att det gäller att fortsätta att mobilisera sig. 

LÄS MER: Minuterna som skakade Sverige – det här vet vi 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset