Jenny De Araujogomes, 26, ska snart föda trillingar.
Jenny De Araujogomes, 26, ska snart föda trillingar.

Att föda trillingar är extremt ovanligt. Jenny De Araujogomes, 26, har redan en ettårig dotter. När beskedet kom att hon hade tre barn i magen blev hon både glad och chockad. ”Hur ska jag kunna ta hand om alla?”

Den 25 maj förra året fick Jenny De Araujogomes, 26, sin första dotter. Under gravididteten hade hon aldrig mått illa och förlossningen hade gått som en dans.

Ett år senare, strax innan hon skulle åka på semester, blev Jenny illamående och bestämde sig för att göra ett graviditetstest. Och det visade sig att hon var gravid igen.

Av läkaren fick hon veta att det "bara" var två hjärtan som slog i magen. Glad över den oväntade nyheten fortsatte hon semestern med familjen.

Men en månad senare efter en rutinkontroll fick hon en chock.

– När vi kommer fram så säger läkaren ”Har ni trillingar i familjen?” och jag frågar om han skämtar. Jag blev helt hysterisk. Jag har ju bara två bröst.

Jenny fick veta att hon hade tre barn i magen. Hon blev överlycklig. Men samtidigt orolig. 

– Det blir inga problem när min man är hemma, men när jag är ensam och det kommer att vara tre spädbarn som vaknar olika tider och är hungriga...

– Jag vet inte hur det kommer se ut, det blir en chock, säger Jenny.

Tuffast tror hon det kommer att bli för sin ettåriga dotter som inte får lika mycket tid med mamma och pappa.

– Jag tror att det blir jobbigt för ettåringen att få tre syskon och känna att hon inte får så mycket uppmärksamhet.

Vännerna försäkrade henne om att hon kunde få hjälp med avlastning i sin stadsdel Hässelby-Vällingby. Då blev Jenny genast lugnare.

Så när hon kom hem till Sverige ringde hon kommunen. Men socialens svar var att hon inte hade rätt till stöd – trots att hon bara är 26 år och har dålig ekonomi.

– Vi är ju yttersta skyddsnätet. I första hand ska andra instanser träda in. Om man är två som är hemma så är det lättare än om man är ensamstående och tar hand om fyra barn, säger  Anne-Charlotte Lindh-Neville, enhetschef utredningsenheten för barn och unga Hässelby-Vällingby.

Att föda trillingar är extremt ovanligt. Enligt statistik från SCB var 27 av 113 641 födslar trillingfödslar förra året. Bara ett av barnen var dödfött. Men att föda trillingar medför risker och alla födslar i Sverige sker via kejsarsnitt.

– Själva snittet brukar inte vara några problem. Det är ju framförallt barnen som kan få problem under graviditeten, säger Mia Ahlberg, barnmorska och vice ordförande i Svenska barnmorskeförbundet.

Det kan vara att förlossningen kommer igång alldels för tidigt eller att barnen växer sämre än normalt. Mia Ahlberg säger dock att Jenny befinner sig i den perfekta åldern för en trillingfödsel. Varken för gammal eller för ung.

Jenny ser fram emot att bli mamma på nytt. Tre barn till. Alla flickor. Men samtidigt är hon orolig.

– Jag är rädd för kejsarsnittet. Jag kommer att vara jätteglad och lycklig för att jag har dem, men det kommer att bli mycket jobb, säger Jenny De Araujogomes.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset