På Jensens Bøfhus finner man smaken i såsen och inte i köttet och det bästa med köttrestaurangen är glassbuffén.
På Jensens Bøfhus finner man smaken i såsen och inte i köttet och det bästa med köttrestaurangen är glassbuffén.

God mat ligger i kärleken till råvaror. Jensens Bøfhus lämnar dock en smak av massproduktion och det enda värt att lägga på minnet är glassbuffén.

Christina Blom

På väg in.

Christina Blom

Kött på display.

Jag är väldigt förtjust i råvaror. Krögare får gärna pynta sina restauranger med Philippe Starck-stolar, Has J Wegner-pallar och österrikisk glaskonst; jag blir mer imponerad av någon som istället lagt pengarna på, låt oss säga, en skål pinfärsk percebes. 

Varför jag i veckan besökte Mikael Jönsson, en två meter lång ex-advokat, och hans fantastiska restaurang Hedone i stadsdelen Chiswick i London. Mikael tröttnade på att äta sig igenom världens stjärnrestauranger bara för att finna sig själv besviken över råvarorna.
 
Istället står han nu i ett blodigt skynke och lagar nyckelben från piggvar, japansk sika-hjort och strypt duva med sås från dess inälvor. Här handlar det bara om exceptionella råvaror.
 
Hedone och Jensen's Bøfhus är varandras motpoler. Att gå från ett besök på Hedone till ett besök på Jensen's Bøfhus under en och samma vecka är som att förflyttas från nyårskonsert på The Met till en reunion med Triple & Touch. Det är helt olika världar. Vissa kan tycka att det är orättvist att jämföra två restauranger med helt olika ambitioner. Jag tycker tvärtom. Det ger en klarare bild av en restaurangs värde. Och skillnaden är enkel: där Hedone är ett hantverk, är Jensen's Bøfhus maskinell massproduktion.
 
Jag beställer in Jensens whiskybiff med råstekt potatis och en grillad tomat för 184 kronor. Biffen smakar ingenting. Jag gissar att den har varit fryst ett bra tag. Den ger inget färskt intryck. Det är ingen bra råvara. Jag provar också deras oxfilé för 254 kronor och det märks att behandlingen och prepareringen av köttet lämnar mycket att önska. Kunskap och passion för kött saknas här helt.
 
Mitt sällskap tar in en kyckling med en liten sallad för 119 kronor. Kycklingen smakar…ingenting.
Det är såserna som är smakbärare på Jensen's Bøfhus. Här måste du smörja in dina biffar med whisky-, peppar-, bbq- eller bearnaisesås om du vill uppleva någonting. Vilket är helt galet när man kallar sig en köttrestaurang.
 
Såserna är,  å andra sidan, inte så tokiga. Men om jag ska vara helt ärlig är det glassen med tillhörande toppings för 54 kronor jag kommer ihåg mest från mitt besök här. Den är naturligtvis också gjord av en maskin.
 
Ett par dagar senare kontaktar vår fotograf Jensen's Bøfhus för att få ta bilder. Jensen's Bøfhus ber då om att få läsa recensionen först. När vi säger nej förvägras vår fotograf tillträde, varför vi bara kan visa bilder från restaurangens utsida.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset