Superdatorn jämförde patientens data med 20 miljoner cancerstudier. Ställde rätt diagnos på bara tio minuter.

IBM-utvecklade datorn Watson blev världskänd när den deltog i frågesporten Jeopardy 2011 – och vann. Nu har den artificiella intelligensen i datorhjärnan hjälpt läkare i Japan att ställa en cancerdiagnos på en 60-årig kvinna.

► LÄS MER: Jeopardy-datorn ska hjälpa läkare

I månader hade läkarna misslyckats med att behandla kvinnan och ge henne rätt vård. Tidigare behandling hade inte gett någon effekt. Men den behandling som Watson föreslog visade sig snart hjälpa.

Kvinnan led av en ovanlig form av leukemi och för att ställa rätt diagnos fick Watson ta del av kvinnans genetiska information. Denna jämfördes med 20 miljoner dokumenterade cancerfall och på bara tio minuter ställde datorn sin diagnos och föreslog en behandling, skriver NDTV.

När Watson deltog i Jeopardy 2011 var det för att uppvisa datorns förmåga att förstå frågor, inhämta information och besvara frågorna på kort tid. Men redan samma år stod det klart att datorsystemet skulle implementeras i sjukhusmiljö för att hjälpa läkare och sjuksköterskor hitta rätt behandlingsmetoder och därmed sänka kostnaden i vården.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik