Rita Jeptoo efter att ha vunnit Bostons maratonlopp 2014, en seger hon nu blir av med efter dopningsdomen. Arkivbild.
Rita Jeptoo efter att ha vunnit Bostons maratonlopp 2014, en seger hon nu blir av med efter dopningsdomen. Arkivbild.

Idrottens skiljedomstol Cas fördubblar dopningsdomen för den kenyanska maratonlöparen Rita Jeptoo till fyra år.Hon diskvalificeras även i Bostons maratonlopp som hon vann 2014.

Kenya stängde i fjol av maratonlöparen Rita Jeptoo i två år för dopning. Internationella friidrottsförbundet (IAAF) ansåg att straffet var för lågt och överklagade till idrottens skiljedomstol Cas.

Cas går på IAAF:s linje och stänger av Jeptoo i fyra år från och med oktober 2014, då hon testades positivt för epo. Skälet är att domstolen anser att det finns bevis för att Jeptoo bloddopat sig över en längre tid, skriver Cas i domen.

Cas beslutar också att kenyanskan blir av med resultaten ända från den 17 april 2014. Det innebär att segern i Bostons maratonlopp stryks. Hon var snabbast i Chicagos maratonlopp under hösten 2014, men diskvalificerades efter dopningsavslöjandet.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska 35-åringen betala motsvarande 134 000 kronor i rättegångskostnader till IAAF.

Nästan 40 kenyanska idrottare har testat positivt för dopning sedan 2012. Två av dem, löparna Joyce Zakary och Francisca Koki, åkte fast under VM i Peking i fjol. Kenya införde i våras nya antidopningslagar för att undvika att bli utestängt från OS.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset