Jesper ville dela bensinkostnader på resan hem till Sverige och lät därför fyra okända personer åka i hans bil. När en av passagerarna inte visade någon id-handling i den danska gränskontrollen var det Jesper själv som åkte fast. Nu har han dömts till fängelse i Danmark för människosmuggling.

"Domen som jag fått är så livsberövande", säger  Jesper Johansson Jungermark, efter att ha dömts för människosmuggling. 

Efter att ha turnerat runt Europa med sitt band skulle Jesper Johansson Jungermark, 21, ta sig från Berlin hem till Sverige med bil i slutet av oktober 2015. Via en samåkningstjänst hittade han medpassagerare som skulle åka med och dela på kostnaderna.

Enligt Jesper visade alla i sällskapet upp sina id-handlingar för honom redan när de möttes vid tågstationen Ostkreutz i Berlin och han tyckte då att allt verkade vara i sin ordning. 

– Jag ville vara försiktig, jag förstod vad som skulle hända om jag hade personer i bilen, säger Jesper Johansson Jungermark.

När de med färja kom fram till Rödbyhavn i Danmark fastnade bilen i gränskontrollernas långa köer.

►LÄS MER: Två dömda för människosmuggling: "Gjorde det av humanitära skäl"

Slutligen kom en dansk polis fram och bad alla att visa sina pass, vilket alla passagerare i bilen gör – förutom en man.  

– Jag ber honom att visa sin id-handling, men då säger han att han inte har något pass, säger Jesper.

Jesper får följa med polisen och får därefter veta att han är misstänkt för människosmuggling. Efter polisförhör fick han köra hem till Göteborg och fyra månader senare stod det klart att han åtalas för människosmuggling vid rätten i Nyköbing Falster i Danmark. 

I rättegången, som hölls den 2 juni, vittnade två av bilens andra passagerare om att de sett att mannen visade någon form av id-handling för dem innan avfärden. Det räckte dock inte utan Jesper dömdes till 30 dagars fängelse i Danmark för människosmuggling. Han är även bannlyst från Danmark i sex år. 

– Att jag ska behandlas så här hårt är så konstigt. Det jag ifrågasätter är att man inte kan vara oskyldig om man inte gjort ett brott medvetet. Domen som jag fått är så livsberövande. 

Passageraren utan id-handling vittnade i rätten och säger enligt domen att han informerat Jesper om att han inte haft några giltiga resehandlingar med sig. Genom att inte mer grundligt undersöka och säkerställa att mannen hade giliga id-handlingar bedömde rätten det som att Jesper avsiktligt försökt föra in mannen i landet och därför gjort sig skyldig till människosmuggling. 

►LÄS MER: Danmark förlänger gränskontroller

Åklagaren i målet, Kristine Laustsen, menar att fängelse för den här typen av brott inte är ovanligt. 

– Det här är det normala straffet för människosmuggling, säger hon. 

Utöver fängelse ska Jesper även betala rättegångskostnader som väntas landa på 80-100 000 kronor. 

– Jesper har rätt till att överklaga domen, vilket han också har gjort. Sedan får vi se, säger Kristine Laustsen.

Jesper är försatt på fri fot fram tills det att överklagan tas upp, vilket kan ta flera månader. Om han döms igen kan hans kostnader för rättegångarna öka. 

– Oavsett hur mycket det är, om det är 50 000 eller 100 000 kronor, är det helt och hållet absurt. Det skulle försätta mig i konkurs. Om jag blir dömd igen ser jag inte hur jag ska överleva det här.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott