Jesper Söder ska återvända till krigets Syrien om ett par månader.
Jesper Söder ska återvända till krigets Syrien om ett par månader.

Jesper Söder, 24, har krigat mot IS i Syrien i två omgångar. Snart ska han dit igen. ”Stoppar man dem inte där kommer man se fler dåd som i Paris, Beirut eller Bagdad”, säger han.

TT
Privat
Sammanlagt sju månader har han stridit mot IS i Syrien.
Privat
Under första vändan i Syrien skadades Jesper Söder i en minexplosion.
Privat
Jesper Söder ska återvända till krigets Syrien om ett par månader.

I mitten av november landade 24-åriga Jesper Söder från Trollhättan återigen på svensk mark. Han hade då varit i Syrien för att strida mot terrororganisationen Islamiska staten – för andra gången.

– Sammanlagt har jag varit där i sju månader. Tanken är att jag ska tillbaka ner igen i slutet av februari, säger Jesper Söder.

►LÄS MER: Obama till Islamiska staten: "Ni kan inte gömma er"

Tillsammans med kurdiska YPG-styrkor kämpar han mot IS i de kurdiska delarna av Syrien och hjälper befolkningen så gott det går.

– Jag är en YPG-soldat. Det är min roll. Jag är en soldat som följer order som alla andra. De humanitära insatserna sker på eget bevåg när jag har tid.

Under den första vändan i krigets Syrien skadades Jesper Söder i en minexplosion. En kamrat till honom dog vid tillfället. Trots det valde han ändå att återvända för kampen mot IS.

– De måste stoppas där nere, annars kommer det ske fler dåd. Det är inte en fråga om det kommer hända, utan när. De struntar i vem du är. Är du inte med dem så är du mot dem oavsett religion eller bakgrund.

Den senaste månaden, efter terrorattackerna i Paris, har många världsledare förklarat krig mot Islamiska staten.

– Jag tycker det är bra att man äntligen tar krafttag och enas mot terrorismen, jag är bara besviken att det inte har skett tidigare. Jag tror att många är besvikna. Inte minst de som förlorade sina anhöriga i Paris, säger Jesper Söder.

LÄS MER: Han köper loss sexslavar från IS

Hans nära och kära var från början inte helt nöjda med att han skulle åka till en krigszon. Men med tiden har de accepterat det. Och på Jespers Facebooksida är det många som hyllar hans insatser.

– Det känns bra. Man vet ju att många står bakom en.

På tisdagsmorgonen intervjuades Jesper Söder i Nyhetsmorgon i TV4. Se intervjun nedan:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik