Jesper Lissmark har förlåtit skolkamraterna som mobbade honom.
Jesper Lissmark har förlåtit skolkamraterna som mobbade honom.

Under hela skoltiden blev Jesper Lissmark, 29, mobbad för sitt talfel. Till sist ville han inte leva längre. I ett uppmärksammat Facebook-inlägg förlåter han nu sina mobbare.

Privat
Jesper Lissmark har cyklat enhjuling genom hela Europa.
Privat

Jespers inlägg på Facebook.

Jesper Lissmark säger att mobbningen pågick dagligen. Under skoltiden i Karlskrona fick han ständigt höra att han var äcklig och en idiot. ”Jag har väldigt svårt för att minnas en dag då när jag inte grät i skolan”, skriver han i sitt inlägg på Facebook.

► LÄS MER: Mary-Ann, 24, var en mobbare: ”Gjorde hennes liv till ett helvete”

I gymnasiet slapp han undan mobbarna. Men nu hade han svårt att få kompisar.

”Jag försökte lära känna nytt folk men misslyckades hela tiden. Det gick så långt att jag aldrig ville leva något mer! Jag levde med tanken ’Varför skulle jag finnas om ändå ingen vill ha mig?’”

Knappt 22 000 personer har hittills gillat inlägget.

Hundratals personer har hört av sig och berättat om sina egna erfarenheter av mobbning. Också några av Jesper Lissmarks gamla skolkamrater har skrivit till honom.

► LÄS MER: Casper, 8, fick hatbrev: "Skicka mongot till särskola"

– Några av mobbarna har bett om ursäkt, men inte alla. En del som var med har bett om ursäkt fastän de inte var med och retade mig, säger han.

Jesper Lissmark har nu förlåtit sina mobbare.

”För 11 år sedan ville jag dö. Idag känner jag en stor tacksamhet över att jag lever. Jag känner mig också tacksam över alla fina vänner jag har! Jag är lycklig! Allt ont som har gjorts mot mig är förlåtet”, skriver han i inlägget.

– Mitt budskap till den som är utsatt för mobbning är att livet blir bättre bara man vågar tro det. Man ska veta att man är värd något, säger han.

► LÄS MER: Debatt: Sparka rektorer som inte kämpar mot mobbning

I inlägget skriver Jesper Lissmark också om hur livet blev bättre när han efter studenten reste ensam till Australien. I samband med det började han cykla enhjuling – något som ledde till nya äventyr. Jesper Lissmark har tidigare uppmärksammats i media när han cyklade enhjuling genom Sverige och Europa.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset