Jessica Jatala till höger och barnen Li-lo (4 år), Liam (5,5 år), Charlie (17 mån), Milton (3 år), Melissa (7 år) och Noomi (3 månader).
Jessica Jatala till höger och barnen Li-lo (4 år), Liam (5,5 år), Charlie (17 mån), Milton (3 år), Melissa (7 år) och Noomi (3 månader).

Jessica Jatala, 29, har inte jobbat på sju år. I stället har hon fött sex barn – och fler är på gång. ”Vi ville ha många barn – och tätt. Det var planen”, säger hon.

Redan i tonåren insåg 29-åriga Jessica Jatala från Bålsta att hon ville ha barn. Många barn. Tillsammans med sin man Janne tog hon tag i saken.

När Jessica var 22 år föddes dottern Melissa. Efter det har det bara rullat på.

– Vi ville ha många barn – och tätt. Det var planen, säger Jessica Jatala som även bloggar om mammalivet. 

LÄS MER: Pontus är 15 år och pappa: ”Man får skita i vad alla säger”

Nu har de sex barn tillsammans – som Jessica har fött på endast sex och ett halvt år.

– Jag har nästan varit gravid i sju år. Jag har väl vant mig kan man säga, det är mitt normaltillstånd. Det känns mer konstigt att inte vara gravid nästan.

Och än är det inte över. Hon och mannen har planer på att familjen ska växa ytterligare.

– Jag vill ha två till. Så vi kör.

Sedan första barnet kom till världen har Jessica inte jobbat med något yrke, med undantag för någon helg mellan barn tre och fyra. Drömmen om att bli barnmorska har fått vänta.

– Jag gör klart barnen först innan jag hoppar in på något nytt. Sedan pluggar jag till det jag vill bli och satsar på karriären då.

Hur är då livet med sex små barn? Vanligt, beskriver Jessica det som.

– Visst kan vi ha vissa dagar som är helt kaos och uppochner. Men jag tror att vi som har många barn har mer rutiner och planerar lite mer än andra. Många har nog förutfattade meningar och tänker att vi har kaos dygnet runt.

►LÄS MER: Linnéa, 16, visste inte att hon var gravid – födde en son på toan

Jessica Jatala berättar att det gäller att ha strikta rutiner för att vardagen ska flyta på. Till exempel blir det ungefär tre-fyra maskindiskar och två maskintvättar om dagen.

– För det första måste man planera hur kommande dag ska se ut. Ska vi åka iväg så ser jag till så att alla kläder är i ordning. Jag planerar kvällen innan vad vi ska äta till frukost och ställer i ordning det så att vi slipper stressa på morgonen. Det gör att livet går runt mycket lättare, säger hon.

Men visst finns det nackdelar också.

– Nu har vi magsjuka här, det är en nackdel med att ha många barn. Det är väldigt jobbigt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset