Jessica Almenäs lämnar TV4. Arkivbild.
Jessica Almenäs lämnar TV4. Arkivbild.

Programledaren Jessica Almenäs får nytt jobb – hon lämnar TV4 och går i stället över till Discovery och Kanal 5. – Det låg rätt i tiden, säger hon.

Jessica Almenäs har varit en av Sveriges mest välkända programledare sedan hon började leda "Let's dance" i TV4 2008. Hon har också lett "Biggest loser" och den stora idrottshögtiden "Fotbollsgalan" inte mindre än sex gånger. Nu blir hon knuten till Discoverys satsning på underhållning och sport.

– Ja det var en liten skräll, va? säger Jessica Almenäs till TT.

Hur gick tankarna?

– Jag har ju jobbat på TV4 hela tiden jag har varit verksam med tv egentligen, jag har varit där i 15 år och haft det jättebra och verkligen fått chansen att göra många tv-program inom olika genrer. Så det har varit kanon, men jag har kommit till en punkt i karriären där känns helt rätt att göra något helt nytt, att utmana mig själv och även att utvecklas som programledare och kanske behövde jag ta det här klivet helt enkelt.

Peppad

Almenäs säger att erbjudandet låg "rätt i tiden". Exakt vilka projekt hon ska arbeta med är inte offentliggjort, men hon känner sig "väldigt peppad".

– Det känns som att jag kommer att få jobba med sådant som jag går i gång på och även få den möjligheten att röra mig mellan olika genrer och det har varit väldigt viktigt för mig när jag har tagit det här beslutet.

Övergången sker vid årsskiftet, men det exakta programmet kommer att hållas hemligt ett tag till. Calle Jansson, kanaldirektör för Discovery Sweden, säger att det finns "en tydlig plan" för vad hon ska göra.

– Men det är inte så att hon ska in och ta över ett befintligt program, säger han och berättar att rekryteringen känns "fantastisk".

– Det fanns ingen annan, om jag säger så. Vi har uppvaktat Jessica – punkt slut.

Blir OS-ankare

Redan nu avslöjar koncernens sportchef Emir Osmanbegovic dock att Almenäs kommer att vara ett av tre ankare för vinter-OS sändningarna 2018.

– Vi kommer att återkomma med detaljer om exakt vad hon ska göra, men vi kan redan nu berätta att hon kommer att vara ett av tre ankare under OS. Jessica, Jonas Karlsson och Karin Frick. Det är en helt perfekt grund på vår OS-satsning, säger Osmanbegovic till Expressen.

Almenäs kommenterar själv OS-uppdraget via Instagram:

"Och ja, jag kan avslöja att jag kommer att få jobba med något jag har drömt om sen jag började som programledare för 15 år sen. Det blir inte större än så. OS 2018 i Pyeongchang – here I come!".

Känner mod

"Let's dance" har nått mycket höga tittarsiffror - och Jessica Almenäs är medveten om att det kan bli svårt att hamna där på Kanal 5. Men det spelar mindre roll, säger hon.

– Jag har jobbat så länge nu att det börjar kännas viktigare med andra grejer, som att man får utveckla projekt som man verkligen brinner för och att få göra program som är mer anpassade efter mig, säger Almnäs och tillägger att framtiden känns "spännande och ljus".

– Sedan tycker jag att jag är rätt modig också som vågar ta det här steget och kasta mig ut till något nytt.

Christine Olsson/TT
Jessica Almenäs och David Hellenius i "Let's dance." Arkivbild
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset