Nästan alla barn är föräldrarlösa, berättar Jessica Camsel.
Nästan alla barn är föräldrarlösa, berättar Jessica Camsel.

Jessica och Reine Camsel driver en ideell förening som hjälper en skola i Kibera – Afrikas största slumområde. I dag har skolbarnen fått nya bänkar, el och griffeltavlor.

Kibera är Afrikas största slumområde. Det ligger i Kenyas huvudstad Nairobi – och nästan hälften av stadens befolkning bor där. Många bor i träskjul med plåttak och lergolv, med varken toalett eller rinnande vatten enligt Amnesty.

– Barnen är de mest utsatta och skolan är deras enda chans. Nästan alla på skolan är föräldralösa och de som har föräldrar är inte alltid lämpliga, med problem som droger, fattigdom och sjukdom, förklarar Jessica Camsel.

► LÄS MER: Stigande dödstal i Kenya

Hon och maken Reine Camsel, som bor i Kungälv, hade rest till Kenya för att uppfylla drömmen att adoptera. Under deras vistelse besökte de Oloo School i Kibera och blev berörda.

Paret bestämde sig för att hjälpa skolan och startade en insamling. 

När vi var på besök på den här lilla skolan blev jag förälskad direkt. Vi insåg att det fanns jättemycket vi kunde göra för barnen, säger hon.

Många hörde av sig till dem och ville hjälpa till. För pengarna rustade de upp skolans tak, golv och drog in el.

– Barnen här är så tacksamma för det lilla och kämpar för skolan som är deras trygghet.

► LÄS MER: Nioåriga Millas bullar hjälper svältande barn

Men väl hemma i Sverige igen kunde familjen inte släppa Kenya och Oloo School.

– När vi kom hem till ett stressigt Sverige, kände jag att mitt hjärta är kvar i Kenya. Så vi startade en ideell förening för att fortsätta hjälpa skolan.

Jessica sa upp sig från sitt tidigare jobb för att bland annat arbeta för den ideella föreningen Oloo School, Children Centre. De samlar in pengar ifrån privatpersoner, skolor, företag, föreningar och kyrkor.

– Det är så roligt att alla vill hjälpa till och sprida budskapet. Alla är generösa och vill engagera sig, säger hon  

Till skillnad från tidigare har nu varje klassrum en lampa och alla lärare får ersättning varje månad, enligt Jessica Camsel. De har även startat ett matprogram där barnen får frukost, lunch och mellanmål.

– Det kanske låter klyschigt men jag brukar säga att ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon, säger Jessica.

► LÄS MER: Färre barn – men fler på jorden

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset