Jimmie Åkesson under sitt tal på valvakan. Foto: TT.
Jimmie Åkesson under sitt tal på valvakan. Foto: TT.

Jimmie Åkesson kallade det egna partiet för valets vinnare i sitt tal under partiets valvaka och underströk att partiet stärker sin vågmästarroll. Han skickade även en uppmaning till moderatledaren Ulf Kristersson om samarbete.

Strax innan klockan 23 klev Jimmie Åkesson ut på scenen på  Sverigedemokraternas valvaka och höll ett tal för den samlade publiken. Han kallade där Sverigedemokraterna för valets vinnare.

Sverigedemokraterna ser inte ut att nå de siffror som en del opinionsundersökningar visat, på runt 25 procent. I stället ligger partiet på strax under 18 procent just nu. Men Jimmie Åkesson pekade på hur jämnt det är mellan blocken och Sverigedemokraternas roll i politiken.

– Vi stärker vår vågmästarroll. Vi ökar våra mandat i riksdagen. Vi ser att vi kommer att få ett oerhört inflytande över vad som händer de närmsta åren. Det kan ingen ta ifrån oss, sa Jimmie Åkesson.

SD-ledaren passade även på att skicka en uppmaning till moderatledaren Ulf Kristersson. Han sa att det är upp till bevis för honom nu.

– Hur tänker du byta regering? Tänker du välja Löfven eller Åkesson? Nu vill vi ha svar på den frågan, sa Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson sa även att han kan tänka sig att prata och förhandla med alla partier.

LÄS MER: S backar stort i Löfvens hemmadistrikt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset