SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne är på väg att uteslutas ur Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson betonar i ett inlägg att inget beslut är fattat men att radikala intressen måste hindras från att riskera partiets framtid.

Uteslutningsbråket i Sverigedemokraterna som förs inför öppen ridå tvingade SD-ledaren Jimmie Åkesson att på onsdagskvällen kommentera konflikten på sin Facebooksida. Han beklagar att debatten förs i "externa medier" och skriver att hans strävan är att hålla ihop partiet, och att om SD ska kunna utmana Moderaterna och Socialdemokraterna om makten "måste varje signal som hotar partiets ideologiska trovärdighet tas på största allvar".

SD:s partisekreterare Richard Jomshof bekräftar att drygt 20 personer, främst i ungdomsförbundet SDU och partiets Stockholmsdistrikt, utreds och kan uteslutas den 27 april. Anklagelserna gäller att det ska pågå kontinuerliga diskussioner med grupper utanför partiet, som SD inte vill ha något samröre med eftersom de är "ideologiskt avvikande". Gruppledaren Mattias Karlsson säger till Aftonbladet att en del i bråket rör att personer i ungdomsförbundet SDU:s topp försökt att undanhålla bevis om en person som "uttryckt sig ideologiskt avvikande" för medlemsutskottet.

Enligt Jomshof finns tecken på att vissa personer som nu utreds är dubbelanslutna, primärt i Nordisk Ungdom och SDU, men även i moderpartiet.

– Vi har länge misstänkt att kopplingarna finns, men vi har inte kunnat bevisa det och göra något åt det. Under hösten och vintern har vi blivit varse att det ligger en hel del i anklagelserna, säger Jomshof till TT.

– Vi försöker nu att ta reda på vad som har varit känt för SDU-ledningen och om man har gjort det aktivt.

Det har länge pågått en strid mellan ungdomsförbundet och moderpartiet. SDU vill att partiet ska ha en mer hårdför nationalistisk linje medan partiledningen vill att SD ska framstå som socialkonservativt.

SDU-ledningen rasar mot partiledningen.

– Rena Sovjetmetoder, säger SDU:s vice ordförande William Hahne till TT och anklagar partiledningen för att ha "ett sjukligt kontrollbehov av hela den sverigedemokratiska rörelsen".

– När jag lyckades besegra deras kandidat i Stockholmsdistriktet blev de paranoida och tror att deras egna maktpositioner är hotade.

Ordföranden Gustav Kasselstrand talar om "krigsförklaring" och skriver på Twitter: "Mattias Karlsson har orkestrerat två ordförandestrider mot mig och förlorat båda. Nu svarar han med att utesluta mig".

Varken Kasselstrand eller Hahne har några planer på att lämna sina poster i SDU.

– Det verkar ganska besynnerligt att företräda vårt ungdomsförbund om man landar i en situation där man inte får vara kvar i moderpartiet. Det är inte hållbart. Skulle vi hamna i en sådan situation får vi fundera på hur vi ska agera. Det klart att vi inte ska tillåta det, säger Jomshof.

Han påpekar att det finns stort stöd för socialkonservatismen även i SDU. Ett exempel på det är Pontus Andersson, SDU-ordförande i Skåne.

– Problemet är att SDU har ett idéprogram som inte nämner socialkonservatismen överhuvudtaget, utan är ett rent nationalistiskt manifest. Det är djupt problematiskt, säger Andersson till Sydsvenskan.

– Jag gick med i SD och SDU för att bli politiker för SD. Det är SD:s politik jag företräder.

Maria Davidsson/ TT​

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset