Inget riksdagsparti har greppat Jimmie Åkessons utsträckta hand. I en stor intervju berättar SD-ledare varför han gillar idén om värderingstest för att bli medborgare, om valrörelsens stress och hur det kommer sig att han undviker Twitter.

Jimmie Åkesson sträcker sig efter sin snusdosa inför intervjun inne på Metros redaktion.

– Jag behöver en vitamin, säger han och ler lite bakom de rundade glasögonen.

Valet 2014 gav Sverigedemokraterna 12,9 procent av rösterna. Men även en sjukskrivning för den då 35-årige partiledaren.

Vad har du gjort annorlunda den här valrörelsen?

– Ja, än så länge ingenting (skratt). Jag har slitit på rätt bra faktiskt, säger Jimmie Åkesson.

Men snart nyanserar han bilden. Han har byggt upp en stab omkring sig som avlastar. Twitter stängde han ner direkt när han drabbades av utmattningssyndrom.

– Jag har varit inloggad någon enstaka gång sedan dess. Men där får man hat, hot och otrevligheter rakt ner i fickan, säger han.

LÄS MER: Stor intervju med Gustav Fridolin: Vi vill inte sjunga och spela bort gängkriminaliteten

I år fyller Sverigedemokraterna 30 år. Jimmie Åkesson har varit partiledare i tretton av dem.

Han gör snabbt klart att han är trött på frågor om partiets förflutna. På frågor om rötterna i rasideologiska ”Bevara Sverige svenskt” och en flyktingpolitik där all invandring från ”etniskt avlägsna kulturer” skulle stoppas. Inom partiet kallas åren i början av 90-talet för ”de vilsna åren”.

– Det finns inga spår kvar sedan den tiden. Mer än partinamnet, hävdar Jimmie Åkesson själv.

I dag vill Sverigedemokraterna vara som de andra riksdagspartierna. Och ändå inte.

Jimmie Åkesson var killen från Sölvesborg i Blekinge vars kompisgäng från studietiden i Lund tog över ledningen för Sverigedemokraterna. Då: ett litet parti utanför riksdagen. Nu: ett parti som slåss om väljarnas stöd med de största partierna i riksdagen.

När Jimmie Åkesson ska beskriva sin värderingsmässiga bakgrund ger han en bild av en uppväxt i en konservativ landsbygdsmiljö med korta beslutsvägar. Något som gjort honom till en person som trivs bra i det småskaliga.

Och din syn på invandring och integration, vad grundar sig den i?

– I min värld grundar den sig i logiskt tänkande, om man ska vara krass.

.">
Jimmie Åkesson sneglar mot värderingstester för medborgarskap, även om det inte finns med i partiets politik i nuläget. Foto:Julio C Saint Just .

Årets val är det första sedan flyktingkrisen 2015. Brott och straff tillsammans med migration har hamnat högt upp på dagordningen. Samtidigt har en rad partier skiftat till en mer restriktiv migrationspolitik.

Hur stort är gapet mellan er och andra partier i den här frågan i dag?

– Det är väldigt stort ändå. I retoriken kan det ibland låta som att det inte är så stor skillnad. De som ligger närmast oss tror jag är Moderaterna. Men de vill ändå ha en asyl- och anhöriginvandring på 50 000-60 000 personer om året. Vi menar att Sverige snarare behöver ett återvandringsnetto, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson sneglar gärna mot Danmarks migrationspolitik. När Metro i stället ber honom beskriva en tid han tagit intryck av beskriver han Per Albin Hanssons folkhemstal.

– Han pratar väldigt tråkigt. Men orden liksom. Det är väldigt vackert. Att man faktiskt lyckades sätta kraft bakom orden om Folkhemmet under nästan hela 1900-talet. Vissa värderingar, som att man ska göra sin plikt innan man kräver sin rätt, har vi helt släppt i dag.

De andra riksdagspartierna har hittills inte velat samarbeta med Sverigedemokraterna. Men under den senaste tiden har någonting hänt med sätter han blivit behandlad på, enligt Jimmie Åkesson själv.

LÄS MER: Stor intervju med Ebba Busch Thor: Min mormors dåliga möte med hemtjänsten väckte mitt politiska engagemang

– De trodde nog att vi var flåbusar som skulle gå bärsärkagång i riksdagshuset när vi kom in. Men de har förstått under de här åtta året att det inte är så. Jag upplever att jag blir visad respekt i dag på ett annat sätt. Det är tonfall, frågor, vad man kritiserar oss för… säger han.

För att bli svensk medborgare vill Sverigedemokraterna se kunskapsspråk i svenska och samhällsorientering. Men Jimmie Åkesson sneglar också mot de värderingstester som finns i en del andra länder.

– Jag tycker att det är ganska bra. Vi i Sverige har utgått från att ingen som kommer hit behöver anpassa sig. Man får följa lagen, men i övrigt spelar det inte så stor roll. Det är det som leder till att vi får parallella samhällsstrukturer som kommer leda till att olika grupper kommer kräva särrättigheter.

Jimmie Åkesson vill inte själv definiera ordet ”svenskhet”. Det är något som växer fram organiskt, säger han. Det handlar inte om små grodorna och köttbullar, utan i högre grad om värderingar, menar SD-ledaren. Men samtidigt är det något som Jimmie Åkesson vill att människor som kommer hit blir. Svenskar.

– Det finns svenskar. Vill man komma till Sverige, det får man göra, men då får man banne mig bli svensk. Ungefär så. Men jag kan inte avgöra när man blir det, säger han.

Jimmie Åkesson kritiserar ofta medierna för att svartmåla det egna partiet. Samtidigt visar undersökningar att Sverigedemokraterna dominerar på social medier.

Varför är ni så stora på sociala medier?

– Just därför. Våra sympatisörer får inte veta det de vill veta genom filtret som finns i etablerade medier. Då har man av tradition sökt sig någon annanstans.

Paradoxalt nog ville Jimmie Åkesson själv bli journalist ett tag. Han gick medieinriktning på gymnasiet.

– Jo, men jag ville faktiskt det i ett svagt ögonblick. Sen började jag träffa en massa journalister och tänkte att, nej det ska jag inte bli. Eller riktigt så illa var det kanske inte…

Krogbråk, domar gällande både bokföringsbrott och förskingring ur partikassan, anklagelser om sexuella trakasserier och uteslutningar efter kontroversiella uttalanden. Under mandatperioden har sju riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna blivit politiska vildar, precis som 155 kommunpolitiker, enligt en granskning av Dagens Nyheter.

– Vi är det yngsta partiet. Vi har inte haft en stabil grund överallt. Men det går i rätt riktning, kommenterar Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna, som själva för inte alltför många år sedan var ett litet uppstickarparti, har nu sett ett annat parti vilja axla den rollen. Partiet Alternativ för Sverige: ett snäpp ut mot höger, med en hårdare migrationspolitik och fullt av tidigare SD-medlemmar.

– På ett sätt är det bra att de har någonstans att samlas, så att de kan bråka med varandra i stället för oss, säger Jimmie Åkesson.

Han vill inte tappa röster till det nya partiet, fortsätter han. Men Sverigedemokraterna har sitt fokus på annat håll.

– Vi förhåller oss till Moderaterna och Socialdemokraterna. Det är dem vi utmanar. Vi vill ha makt. Det är vårt mål.

LÄS MER: Stor intervju med Ulf Kristersson: Kände knappt till begreppet skjutningar 2013

Jimmie Åkesson hoppas få en vågmästarroll efter höstens val. Foto: Julio C Saint Just.

Fakta: Jimmie Åkesson

Ålder: 38 år.
Bor: Villa i Sölvesborg.
Familj: Förlovad med Louise Erixson och sonen Nils, 4.
Bakgrund: Samhällsvetenskapligt gymnasium med medieinriktning. Har bland annat studerat statsvetenskap, teoretisk filosofi och nationalekonomi vid Lunds universitet. Ledamot i Sölvesborgs kommunfullmäktige. Ordförande för SDU 2000-2005.
Senast lästa bok: Fogelströms Vävarnas barn.
Lyssnar helst på: Hårdrock
Favoritmat: Pizza
Det vet de flesta inte om mig: Jag hade femma i bild i nian.
En person som inte är politiker som jag har som förebild: Mina föräldrar
Största passionen förutom politiken: Att ha lugn och ro hemma

Tre korta till Jimmie Åkesson:

Hur skulle du beskriva Sverigedemokraterna med tre ord?

– Trygghet, omtanke, tradition.

Vilka är era huvudmotståndare i valet?

– Det är de sju övriga riksdagspartierna i det socialliberala etablissemanget.

I vilken fråga som ni driver tror du att minst antal människor vet vad ni vill? 

– Jag skulle tro att det är i integrationspolitiken. De andra partierna har tjatat om integration i 25 år, men egentligen handlar det bara om fullständigt meningslösa och misslyckade arbetsmarknadsreformer. För mig är integration bredare och handlar om anpassning och värderingar och sånt. Där har vi haft svårt att nå fram.

Fakta: Metros partiledarintervjuer

Inför valet har Metros träffat partiledarna för alla Sveriges riksdagspartier för en exklusiv intervju på Metros redaktion om alltifrån sakfrågor till ideologisk hemvist. Du kommer kunna hitta alla intervjuerna i Metros papperstidning och under metro.se/val2018.

Här kan du läsa alla Metros partiledarintervjuer inför valet

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset