Partiledaren Jimmie Åkesson talar under Sverigedemokraternas kommun- och landstingskonferens på Aros Congress Center i Västerås.
Partiledaren Jimmie Åkesson talar under Sverigedemokraternas kommun- och landstingskonferens på Aros Congress Center i Västerås.

Väljer C och L att stödja Stefan Löfven i en statsministeromröstning är SD-ledaren Jimmie Åkesson beredd att bilda en konservativ opposition med M och KD. ”Vi är ett stort parti i dag”, sa Åkesson i sitt tal under SD:s konferens i Västerås.

På lördagsförmiddagen höll Jimmie Åkesson sitt tal på SD:s kommun- och landstingsdagar i Västerås.

Han talade om det han menar är ett nytt politiskt landskap och pekade på att Centern och Liberalerna röstat nej till Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister för att man inte vill ha SD:s stöd till en ny borgerlig regering.

– De två liberala partierna i den här gamla alliansen drar sig fullt naturligt vänsterut. Kvar finns ett konservativt block, sa Åkesson i talet.

LÄS MER: Busch Thor vädjar till C och L: ”Kom hem till Alliansen”

”Vill bilda en konservativ opposition”

Han fortsatte med att säga att SD tillsammans med M och KD kan bilda ett nytt konservativt block.

– Vad som händer nu vet ingen, men förhoppningsvis har vi en regering snart. Om C och L väljer att stödja S är vi beredd på att gå i opposition. Då vill jag bilda en konservativ opposition med M och KD.

LÄS MER: Björklunds (L) krav: S behöver göra rejäl högersväng

”Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson kommer att tvingas”

Han menar att Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson kommer tvingas till en ny koalition med SD, även om de sagt att de inte är intresserade av det.

– De andra partierna har oerhört svårt att förstå och acceptera det. Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson kommer att tvingas göra det.

SD röstade ja till Ulf Kristersson trots att M inte ville diskutera sakpolitik med partiet.

LÄS MER: Talmannens nästa steg – Löfven till statsministeromröstning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset