Jimmie Åkesson hyllade den nya danska asyllagen i Aktuellt på tisdagskvällen.
Jimmie Åkesson hyllade den nya danska asyllagen i Aktuellt på tisdagskvällen.

Danmark har klubbat den omdiskuterade ”smyckeslagen”. I en debatt i Aktuellt hyllas den nya tuffa asyllagen av SD-ledaren Jimmie Åkesson: ”Ett föredöme”.

Den så kallade ”smyckeslagen” klubbades av danska folketinget på tisdagen. Den möjliggör bland annat konfiskering av asylsökandes tillgångar för att bekosta deras uppehälle i landet.

I en debatt i SVT:s Aktuellt diskuterade SD-ledaren Jimmie Åkesson och Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm förslaget.

– Danmark har under många år varit ett föredöme när det handlar om att anpassa politiken efter hur verkligheten ser ut, säger Sverigedemokraternas partiledare i SVT-debatten.

►LÄS MER: Yougov: Så många fler män än kvinnor röstar på SD

– Välfärdssystemet bygger i väldigt hög grad på att de som är i behov av samhällets stöd ska få det. Är du då i besittning av stora tillgångar är det inte rimligt att du får bidrag. Det är inte rimligt att ensamstående kvinnor ska försörja förmögna män från Syrien, fortsätter Åkesson.

Maria Ferm var inte lika förtjust i de åtstramade asylreglerna i grannlandet.

– Att tvångsvisitera asylsökande och konfiskera deras ägodelar är något som rimmar illa med att behandla människor på ett värdigt sätt. Vi pratar om människor som kanske har flytt krigets Syrien, flytt hus och hem. Detta ger signalen att de inte är välkomna i samhället över huvud taget, säger MP-politikern i Aktuellt.

Den nya danska lagen innebär även längre väntetid innan familjer kan återförenas då gränsen höjs från ett till tre år.

– Om man hålls ifrån sin familj under lång tid, ofta har man splittrats under flykten, så gör det att det blir väldigt svårt att komma in i samhället, säger Maria Ferm.

SD-ledaren slår fast att även Sverigedemokraterna vill begränsa anhöriginvandringen i Sverige.

– Visst, 163.000 asylsökande till Sverige på ett år, men med alla dessa asylsökande följer också en jättestor anhöriginvandring, säkert lika stor på längre sikt. En helt fri anhöriginvandring leder till ännu mer problem i alla de system som belastas i välfärden, säger Jimmie Åkesson i SVT.

LÄS MER: Statsvetaren: Inte omöjligt att SD och M bildar regering i framtiden

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik