Nej, Jimmy Åkesson var fel ute när han sade att svenska företag inte diskriminerar. Det säger i alla fall forskningen.
Nej, Jimmy Åkesson var fel ute när han sade att svenska företag inte diskriminerar. Det säger i alla fall forskningen.

Bullshitkollen faktagranskar Jimmie Åkessons påstående i debatten om att svenska företag inte diskriminerar utrikesfödda.

Det var i TV4-debatten mellan Jimmie Åkesson och Annie Lööf som Jimmie Åkesson motsatte sig en frågeställning från moderatorn Jenny Strömstedt.

►LÄS MER: Jo, lärartätheten har minskat. Men det finns fler lärare.

”Det finns ju en diskriminering av utrikesfödda på arbetsmarknaden. Om man inte får ett jobb, blir det inte svårare att nå det som ni vill, som man skulle kunna kalla för någon slags assimilering, och lära känna den svenska kulturen?”, säger Jenny Strömstedt.

— Nu är ju det här ett påstående från din sida, att det finns en diskriminering.”, svarade Jimmy Åkesson.

— Det finns det experimentell forskning som visar”, replikerade Strömstedt.

—Det finns en upplevd diskriminering, och så finns det en faktisk diskriminering som inte egentligen visar på att det faktiskt existerar någon strukturell diskriminering på den svenska arbetsmarknaden, så jag håller inte med om det. Jag tror inte att svenska företagare diskriminerar människor för att de kommer från något annat land. Det är andra saker som ligger bakom det här. Till exempel att man inte kan språket, svarade Åkesson.

►LÄS MER: Oppositionen pratar om en miljon i utanförskap. Stämmer det?

Så hur ligger det till? Diskriminerar företag människor för att de kommer från ett annat land?

Bullshitkollen har kontaktat forskaren Moa Bursell vid Institutet för framtidsstudier som själv forskar på området.

— Det är helt felaktigt att diskriminering inte är ett utbrett problem, säger Moa Bursell.

Diskrimineringen är belagd, menar hon.

— Det vet vi. Det finns svart på vitt att de (företagen, reds anm.) gör det. Det är inget som man ens behöver diskutera. Så är det, säger hon.

Hon hänvisar både till det samlade forskningsläget och till sin egen forskning.

— Min forskning visar att det är nästan dubbelt så svårt att få en positiv respons från en arbetsgivare om man har ett utländskt namn jämfört med ett svenskt namn trots likvärdiga meriter, säger hon.

►LÄS MER: Nej, SD är inte det parti i kammaren som varnat längst för Ryssland

Sant eller falskt? 

Falskt. Enligt den forskning som finns på området är det ett problem att svenska företag diskriminerar utrikesfödda. Bullshitkollen ger därför Jimmie Åkesson rött ljus i faktakollen.

Källor:

Bursell Moa 2014. ”The Multiple Burdens of Foreign-Named Men – Evidence from a Field Experiment on Gendered Ethnic Discrimination in Sweden”, European Sociological Review, 30:3 399-409.

Arai, Mahmood, Bursell, Moa and Nekby, Lena. 2016. “The Reverse Gender Gap in Ethnic Discrimination: Employer Priors Against Men and Women with Arabic Names”. International Migration Review. Volume 50, Issue 2, Summer 2016, Pages: 385–412.

Carlsson, M. and Rooth, D. O. (2007) “Evidence of Ethnic Discrimination in the Swedish Labor Market Using Experimental Data”. Labour Economics, 14 (4), pp. 716-72

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset