Singelmamman Joelene "Jo" Gilchrist visar i en video hur långt hon kommit i rehabiliteringen sedan hon blev förlamad i februari i år. Enligt doktorerna så kommer hon dock behöva rullstolen livet ut.
Singelmamman Joelene "Jo" Gilchrist visar i en video hur långt hon kommit i rehabiliteringen sedan hon blev förlamad i februari i år. Enligt doktorerna så kommer hon dock behöva rullstolen livet ut.

Australiskan Joelene "Jo" Gilchrist blev känd världen över när hon drabbades av resistenta bakterier från en sminkborste. Nu har hon kämpat sig tillbaka och kan ta ett par steg – men kommer enligt läkarna att alltid vara tvungen att använda rullstol.

Tragedin inträffade när Jo och några väninnor skulle gå på konsert i januari. Jo skulle sminka sig och lånade en sminkborste av kompisen.

– Jag hade glömt min. Vi har gjort så massa gånger förr, säger Jo Gilchrist till tv-programmet A current affair.

Vad de inte visste var att vännen hade en stafylokock-infektion och bakterierna spred sig till Jo. Några veckor senare började Jo få ont i ryggen.

– Jag fick så ont att jag trodde jag skulle bli tokig, värre än att föda barn.

►Smittades av kompisens sminkborste – blev rullstolsburen

När hon vaknade upp hade läkarna ett fruktansvärt besked – de resistenta bakterierna hade satt sig på ryggmärgen och hon skulle troligtvis bli rullstolsburen för resten av livet.

– Jag hade ingen aning om att en sminkborste kunde göra någon förlamad, säger Jo Gilchrist.

Det värsta är att vara borta från sonen Tommy, 3 år.

– Det är så mycket jag går miste om, sade Jo Gilchrist gråtande när hon berättade om sin situation i australisk teve i maj.

►Linda lånade ut sin sminksvamp – smittades av bakterie: ”Huden kokade inombords”

Kampen att ta sig tillbaka har nu börjat. I maj lyckades Jo gå på kryckor och i slutet av juni publicerade hon en video på Facebook som visar hur hon reser sig ur rullstolen och går en kort sträcka utan hjälp ut genom sjukhusets dörrar.

►Vill du hålla dig frisk? Låna inte de här grejerna av dina kompisar

Nu är prognosen att Jo kommer att vara rullstolsburen resten av livet, men med träning så kan hon komma att kunna gå ett par timmar om dagen.

– Jag kommer att klara av att gå – för Tommys skull, säger Jo.

Nu söker Jo Gilchrist donationer för att kunna klara av handikapssanpassningen av sitt och Tommys hem samt transporterna under den långa rehabiliteringen som väntar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset