Minnesplats för Jo Cox utanför parlamentet i London. Arkivbild.
Minnesplats för Jo Cox utanför parlamentet i London. Arkivbild.

Den brittiske högerextremisten Thomas Mair döms till livstids fängelse för mordet på politikern Jo Cox. Labourpolitikern sköts på öppen gata i somras, en vecka före folkomröstningen om ett brittiskt EU-utträde.

Den 53-årige Thomas Mair visade inga känslor när domen lästes upp, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Du är ingen patriot. Genom dina handlingar har du förrått vårt lands kärna, troheten till den parlamentariska demokratin, sade domaren Alan Wilkie till Mair.

Den 41-årige parlamentsledamoten Cox knivhöggs och sköts till döds en vecka före brexitomröstningen, i sitt valdistrikt i Birstall i West Yorkshire. Under attacken skrek Mair saker i stil med "Storbritannien först" och "bevara Storbritanniens självständighet". Senare har polisen hittat naziprydnader, högerextrem litteratur och ett klipp om den norske terroristen Anders Behring Breivik i hans hem.

Mordet på Jo Cox skapade förskräckelse bland politiker och allmänhet och ledde till förstämning de sista dagarna av kampanjen inför omröstningen om ett brittiskt EU-utträde. Cox förespråkade att Storbritannien skulle stanna i unionen. Före sin politiska karriär hade hon bland annat arbetat för rättighetsorganisationen Oxfam, med flera internationella uppdrag. Hon var mamma till två minderåriga barn.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset