När Zacharias Ahlberg i går morse åkte bil i Dalarö-trakten fick han syn på en varg som närmade sig en älgko och en älgkalv. Han filmade genast händelsen och lade upp videon på Facebook. Flera användare var kritiska där och menade att det inte var en varg – men länsstyrelsen bekräftar för Viralgranskaren att det är det.

Det var på tisdagsmorgonen som Zacharias Ahlberg, 28 år, tillsammans med sin pappa satt i bilen på väg från Dalarö söder om Stockholm. Då fick de syn på en varg – som närmade sig en älgko och en kalv.

Zacharias tog genast upp telefonen och filmade händelsen och lade upp videon på sin Facebook-sida.

– Jag är med och driver Youtube-kanalen ”Spinfish Studio” och håller på med sportfiske, så jag har sett väldigt många coola naturupplevelser. Men det här var något exceptionellt. Att se en varg närma sig två älgar på hemmaplan. Jag hade ingen tanke alls på att filmen skulle bli viral, jag tyckte bara att det var en häftig upplevelse som jag ville dela med mig av, säger han till Viralgranskaren.

Men viral blev filmen, som i skrivande stund har över 105 000 visningar på Facebook. I kommentarsfältet är flera användare kritiska – de menar att det inte är en varg som Zacharias filmat.

LÄS MER: Jo, kungen fick visst sin morgontidning

”Det är ju en hund!”, skriver en användare. ”Men är det verkligen en varg? Tycker benen är för korta och rörelsemönster mera som något annat djur?” och ”Är inte detta en hund? Den har ju halsband, munkorg och färgen är ju för brunaktig”, skriver två andra.

Flera andra Facebook-användare är av samma åsikt som Zacharias – att det är en häftig upplevelse. De ifrågasätter inte om det är en varg eller inte.

– Det är många som vill tycka väldigt mycket i sociala medier, men jag ville bara dokumentera en häftig naturupplevelse. Jag struntar i om folk inte tror att det är en varg, för jag vet att jag vet det, säger Zacharias.

Viralgranskaren kontaktade länsstyrelsen i Stockholm som bekräftar att det handlar om en varg.

– Den har en radiosändare i halsbandet och är märkt i Norge. Om du tittar riktigt noga på filmen så kan du se en svart rand bakom och under halsen. Det är ett halsband med en radiosändare på. Hon kom in i Stockholms län den 6 juni, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Är vargen farlig?

– Man kan aldrig garantera någonting med vilda djur. Tamdjur, som katter och får är utsatta, men risken att den ska göra någonting med människor är fruktansvärt liten.

LÄS MER: Jo, Sverige har visst ”gratulerat” Donald Trump till valsegern

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset