Fejkade historier och skruvade påståenden – nätet är fullt av fallgropar. Vi måste bli bättre på källkritik och därför inrättar Viralgranskaren nu en särskild Källkritikens dag.

Viralgranskaren, ett projekt på Metro sedan 2014, granskar påståenden som fått stor spridning och jobbar för mer källkritiskt tänkande i samhället. Projektet har fått stor uppskattning, men det behövs göras mer, säger en av grundarna. Nu utnämner Viralgranskaren måndag 13 mars – Viralgranskarens treårsdag – till Källkritikens dag.

– Om det kan finnas en kanelbullens dag så kan det finnas en källkritikens dag, säger Åsa Larsson, redaktör på Viralgranskaren.

– Alla pratar om vikten av att bli bättre på källkritik men verkar lite osäkra var man ska börja. Det här är ett utmärkt tillfälle att faktiskt göra något. Engagera din klass, prata med en bekant som inte verkar faktakolla saker innan den trycker på dela-knappen, testa att viralgranska själv.

Källkritikens dag är både ett Facebook-event som vem som helst kan delta i och en dag på Kulturhuset i Stockholm, med programpunkter och talare som på olika sätt har med källkritik att göra.

Skolklasser kommer att kunna anmäla sig och delta på plats på Kulturhuset och på eftermiddagen och kvällen är programmet öppet för allmänheten.

Gå in och anmäl dig på Viralgranskarens Facebook-sida – mer information kommer där!

LÄS MER: Här är guiden som hjälper dig att själv bli en bättre viralgranskare

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset