Både Mary Parker och Lou Leonard har antagligen tränat både judo och ju-jutsu i många år, enligt experter som Metro frågat.
Både Mary Parker och Lou Leonard har antagligen tränat både judo och ju-jutsu i många år, enligt experter som Metro frågat.

Det ser så elegant ut att många har tvivlat – men filmen som sprids på kvinnligt självförsvar visar riktiga kampsportstekniker.

Ulf Lundquist

Stefan Stenudd.

Har du sett den svart-vita kortfilmen där en kvinna i högklackat visar upp självförsvarstekniker? En man agerar anfallare och hoppar på kvinnan på olika sätt. Hon kastar honom med lätthet i mattan och gör olika slag och nedtagningar.

"Och hon gör det i fina små ankelbandsskor, älskar hennes nonchalanta stil också! Hon ser nästan uttråkad ut", kommenterar en av de miljontals Facebook-användare som sett filmen.

Den sprids under parollen kvinnligt självförsvar 1947 och heter "Judo jymnastics".

Andra som sett filmen misstror den och tycker att "överfallen" och kvinnans rörelser verkar spelade eller orealistiska.

Men det stämmer inte, enligt Stefan Stenudd, ordförande i svenska Budo & Kampsportsförbundet.

– Det är klassisk  ju-jutsu . Duktig tjej, hon är vältränad, det märks att hon har gjort det där förut, säger Stenudd.

Så det är på riktigt?

– Ja, hon måste ha tränat ordentligt, det är inga bagateller det hon gör. Tuff tjej, hårdhänt som sjutton och hon går där i högklackat och har god balans. Rapp i rörelserna och snygg teknik. Det är inte vem som helst det där.

Kvinnan i "Judo jymnastics" heter Mary Parker och hon har även spelat i filmen "Ruff and Tuff" (1944) där hon och motspelaren Lou Leonard spelar "mästare i judo".

– Så här lyder en Billboard-recension av den filmen: "En uppvisning i judo och ett rätt tydligt bevis på att kvinnan är dödligare än mannen när det kommer till vår art", berättar den amerikanske filmhistorikern Mark Cantor för Metro.

Att filmen, som nu sprids, döpts till "Judo jymnastics" tror Stefan Stenudd beror på att man på den tiden inte alltid gjorde så stor skillnad på judo och ju-jutsu.

På 40-talet hade många amerikaner tagit med sig självförsvarsteknikerna hem från Japan, men det förekom i västerlandet redan på slutet av 1800-talet.

I Sverige kom ju-jutsu redan 1907 med en man som hette Viking Cronholm.

Även han gjorde uppvisningar, stiligt uppklädd. Och det var väl ansett – en sund själ i en sund kropp var ett rådande ideal och det var bra att svenska folket kunde försvara sig om fienden kom, säger Stenudd.

Hur vanligt var det att kvinnor tränade den här typen av självförsvar?

– Kvinnor tränade väldigt tidigt. Att en liten kvinna kan spöa en stor stark karl med hjälp av det här märkliga japanska självförsvaret, det var man medveten om. Det fanns en konsensus i samhället om att kvinnor skulle kunna försvara sig mot män som överföll dem, säger Stefan Stenudd.

1943 kan man exempelvis se Sickan Carlsson i rollen som ”ju-jutsulärarinna” i filmen "En flicka för mig".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset