Både Löfven och Björklund pratade sanning. Men ingen lyssnade på den andre.
Både Löfven och Björklund pratade sanning. Men ingen lyssnade på den andre.

I partiledardebatten anklagade Jan Björklund Stefan Löfven för siffertrixande. Men båda hade faktiskt rätt.

I riksdagens partiledardebatt började Jan Björklund och Stefan Löfven att bråka om lärartäthet. 

Björklund tog upp frågan. 

— Till en början är det så att lärartätheten minskar. Det gör den sedan ett par år tillbaka. Nu skakar Stefan Löfven på huvudet, men det är ju Skolverkets statistik, sa Jan Björklund. 

Stefan Löfven svarade med att peka på fler anställda personer. 

— Vi ökar antalet anställda i skolan. Och det är viktigt. Vi har fler vuxna i skolan nu och det är väldigt bra.

Så hur ser det ut?

Jan Björklund har rätt. Lärartätheten i grundskolan har minskat marginellt under senaste skolåret . Det visar statistik från Skolverket som du kan hitta här. Läsåret 2014/2015 gick det 12,1 elever per lärare. Året efter var siffran 12,2. 

Men samtidigt har Stefan Löfven också rätt. 13 000 fler har anställts inom skolan de senaste två åren. Det visar Skolverkets statistik som Metro har dubbelkollat.

Så hur kan båda ha rätt? 

Saken är den att antalet elever under samma period har ökat, vilket gör att lärartätheten på grundskolor ändå är lägre än förra året. Lärarförbundets utredarblogg har grävt ner sig i siffrorna om man vill gräva ner sig mer i frågan.

Att räkna anställda i reellt tal är ingenting nytt. Under Fredrik Reinfeldts regering ägnade sig regeringen ofta om att prata om att tusentals människor fått sysselsättning, trots att arbetslösheten under vissa perioder ökade. Stefan Löfven argumenterar kring lärartätheten på samma sätt nu som den regeringen gjorde kring arbetslösheten då. 

Med andra ord är faktauppgifterna precis som ofta i debatten en fråga om vad de politiska företrädarna väljer att fokusera på och lyfta fram.

Sant eller falskt?

Bullshitkollen ger därför både Stefan Löfven och Jan Björklund grönt ljus i faktagranskningen. Här handlar det alltså inte om sant eller falskt, utan snarare om vilka siffror man väljer att bryr sig om.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset