När Joakim Medin från Göteborg blev tillfångatagen i Syrien förra året fick han sitta sju dagar i en isoleringscell.
När Joakim Medin från Göteborg blev tillfångatagen i Syrien förra året fick han sitta sju dagar i en isoleringscell.

I dag är det pressfrihetens dag och då hyllas de personer i världen som aktivt arbetar för en fri press. Joakim Medin fick betala ett högt pris för sitt yrkesutövande när han som frilansjournalist blev fängslad i Syrien förra året. "Jag visste att det försvunnit journalister som aldrig återträffats", säger han.

Reportrar utan gränser

Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex som utvärderar årligen hur fri pressen är i olika länder. 

Pressfrihetens dag, som infaller den 3 maj varje år, finns till för att utvärdera pressfriheten i olika länder, uppmärksamma de som arbetar för en fri press och för att hedra journalister som i sitt yrkesutövande mördas, kidnappas eller utsätts för våld. 

Frilansjournalisten Joakim Medin, ursprungligen från Göteborg, befann sig i al-Qamishlii i nordöstra Syrien förra året när han blev gripen och fängslad av landets säkerhetspolis. Joakim befann sig på en gata där det uppstod en konflikt vid en vägkontroll. Han fastnade i den och blev slutligen bortförd. 

– De misstänkte att jag var agent och hemlig spion för Israel. De flög mig till Damaskus och satte mig någonstans i ett hemligt fängelse där, säger Joakim Medin. 

LÄS MER: Kriget i Syrien – på 105 sekunder 

LÄS MER: Kriget i Syrien – på 105 sekunder

Under sju dagar blev han lämnad i en isoleringscell utan att veta något om sin framtid. Efter att ha jobbat i Syrien vid olika tillfällen kände han till andra historier om journalister som blivit fängslade och aldrig kommit hem igen. 

– Jag visste att det försvunnit journalister som aldrig återträffats. Det går snack om att de lämnar journalister till jihadister och jag fruktade att det skulle hända mig också. 

Som fängslad fick Joakim komma ut ur sin cell när han skulle bli förhörd, vilket han blev både dag och natt. Efter en veckas tid blev han frigiven genom att bli utbytt mot två andra fångar. 

– Kurderna i nordöst arresterade 50 personer från regimens säkerhetsstyrkor, det är en metod som kurderna använt sig av många gånger. Då var det två höga officerare bland dessa 50, så det var helt enkelt så att de fångutväxlades mot mig.

►LÄS MER: Daniel var fånge hos IS i ett år: "Blev en del av livet i krigszonen"

Joakim menar att Syrien är ett av de farligaste länderna att vistas i för både utländska och inhemska journalister och risken för att bli gripen av olika aktörer är hög. 

– Journalisten blir en del av konflikten, man ses inte som en neutral observatör. Är man journalist blir man fängslad eller jagad för att användas som en fånge i maktspelet.

Sedan hösten 2015 har Joakim Medin varit hemma i Sverige och skrivit sin bok ”Kobane”. I dag är det svårt att komma in i Syrien och journalister behöver pressvisum om de inte ska smugglas in illegalt över gränsen. Joakim skulle vilja åka tillbaka till men på grund av den höga risken för honom att bli kidnappad avstår han. 

– Jag tycker att det är viktigt att vi förr eller senare gör en poäng av vilka konsekvenserna blir av att Syrien är så svårt att jobba i.

Hotbilden mot världens journalister ökar

Pressfriheten i världen är något som ständigt förändras och Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex granskar situationen i olika länder. Den visar nu att attackerna mot journalister ökade förra året.

Reportrar utan gränser släpper årligen ett pressfrihetsindex som granskar pressfriheten i olika länder. 
– Vi tittar på sju kriterier, från saker som medieägande, pluralism till antalet journalister som fängslats eller mördats eller mån av censur, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser. 
 
Varje land utvärderas utifrån sina egna problem och får ett samlat betyg och sorteras sedan efter färg. Om det exempelvis pågår en väpnad konflikt i ett land drar det kraftigt ner betyget. 
– Att kontrollera pressen är ett sätt att kontrollera kriget. Om man tittar på det globalt sett har pressfrihetens situation förvärrats. Hotet mot journalister i krigszoner har gått upp. 
 
 
Ett växande hot mot pressfriheten är propaganda, där regimer medvetet försöker starta tv-kanaler för att berätta sin version av sanningen. Enligt Jonathan Lundqvist är det svårt att komma runt problemet. 
– Det är svårt att skydda sig mot propaganda, vi är så översköljda av budskap och vi i Sverige är vana vid att man kan lita på medier.
 
Syrien är ett område som enligt rapporten är särskilt farligt att vistas i för journalister. Det är inte så många journalister som har mördats där den senaste tiden, men det beror inte på att situationen har blivit lugnare. 
– Det finns inte några journalister kvar i Syrien. Det är inte alltid en dödssiffra som säger vad som är farligast, det är hotnivån, säger Jonathan Lundqvist. 

Jonathan Lundqvist. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Brott