I dag är det pressfrihetens dag och då hyllas personer i världen som arbetar för en fri press. Joakim Medin fick betala ett högt pris för sitt yrkesutövande när han som frilansjournalist blev fängslad i Syrien förra året. "Jag visste att det försvunnit journalister som aldrig återträffats", säger han.

Reportrar utan gränser

Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex som årligen utvärderar mediesituationen i olika länder. 

Pressfrihetens dag, som infaller den 3 maj varje år, finns till för att utvärdera pressfriheten i olika länder, uppmärksamma de som arbetar för en fri press och för att hedra journalister som i sitt yrkesutövande mördas, kidnappas eller utsätts för våld. 

Frilansjournalisten Joakim Medin, 31 år från Göteborg, befann sig i al-Qamishlii i nordöstra  Syrien förra året när han blev gripen och fängslad av landets säkerhetspolis. Joakim befann sig på en gata där det uppstod en konflikt vid en vägkontroll. Han fastnade i den och blev slutligen bortförd. 

– De misstänkte att jag var agent och hemlig spion för Israel. De flög mig till Damaskus och satte mig någonstans i ett hemligt fängelse där, säger Joakim Medin. 

►LÄS MER: Kriget i Syrien – på 105 sekunder

Under sju dagar blev han lämnad i en isoleringscell utan att veta något om sin framtid. Efter att ha jobbat i Syrien vid olika tillfällen kände han till andra historier om journalister som blivit fängslade och aldrig kommit hem igen. 

– Jag visste att det försvunnit journalister som aldrig återträffats. Det går snack om att de lämnar journalister till jihadister och jag fruktade att det skulle hända mig också. 

Som fängslad fick Joakim komma ut ur sin cell när han skulle bli förhörd, vilket han blev både dag och natt. Efter en veckas tid blev han frigiven genom att bli utbytt mot två andra fångar. 

►LÄS MER: Daniel var fånge hos IS i ett år: "Blev en del av livet i krigszonen"

Joakim menar att Syrien är ett av de farligaste länderna att vistas i för både utländska och inhemska journalister och risken för att bli gripen av olika aktörer är hög. 

– Journalisten blir en del av konflikten, man ses inte som en neutral observatör. Är man journalist blir man fängslad eller jagad för att användas som en fånge i maktspelet.

Sedan hösten 2015 har Joakim Medin varit hemma i Sverige och skrivit sin bok ”Kobane”. I dag är det svårt att komma in i Syrien och journalister behöver pressvisum om de inte ska smugglas in illegalt över gränsen. Joakim skulle vilja åka tillbaka till men på grund av den höga risken för honom att bli kidnappad avstår han. 

– Jag tycker att det är viktigt att vi förr eller senare gör en poäng av vilka konsekvenserna blir av att Syrien är så svårt att jobba i.

TT

Joakim Medin

"Pressfrihetens situation har förvärrats"

Pressfriheten i världen är något som ständigt förändras och Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex granskar situationen i olika länder. Den visar nu att attackerna mot journalister ökade förra året.

Enligt Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, är en fri press absolut nödvändig för ett demokratiskt samhälle och pressfrihetens dag finns till för att uppmärksamma just detta. Journalistiken ska fungera som en motvikt till den statliga makten och jobba mot korruption.
– Om vi inte har fri journalistik är det inte möjligt att ha ett öppet samhälle, de är intimt kopplade. Det ena fungerar inte utan det andra, säger Jonathan Lundqvist. 
 
Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex undersöker länders mediasituation utifrån sju olika kriterier, bland annat censuren och antalet journalister som fängslats eller mördats där. Varje land utvärderas utifrån sina egna problem och sorteras sedan efter färg. 
– Att kontrollera pressen är ett sätt att kontrollera kriget. Om man tittar på det globalt sett har pressfrihetens situation förvärrats. Hotet mot journalister i krigszoner har gått upp. 
 
 
Ett växande hot mot pressfriheten är propaganda, där regimer medvetet försöker starta tv-kanaler för att berätta sin version av sanningen. Enligt Jonathan Lundqvist är det svårt att komma runt problemet. 
– Det är svårt att skydda sig mot propaganda, vi är så översköljda av budskap och vi i Sverige är vana vid att man kan lita på medier.
 
Syrien är ett land som enligt rapporten är särskilt farligt att vistas i för journalister. Det är inte så många journalister som har mördats där den senaste tiden, men det beror inte på att situationen har blivit lugnare. 
– Det finns inte några journalister kvar i Syrien. Det är inte alltid en dödssiffra som säger vad som är farligast, det är hotnivån, säger Jonathan Lundqvist. 
  
Anders G Warne

Jonathan Lundqvist. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Brott