REPLIK: Moderat övervakningspolitik hotar det fria ordet och splittrar oss allianspolitiker. Maria Abrahamsson (19/2) klampar med sin kamerahets rakt i klaveret. Övervakning är integritetskränkande, fungerar dåligt och kan i värsta fall skada det fria ordet.

Varje dag filmas och fotas människor mot sin vilja. Ibland handlar det om barn med mobiler som filmar varandra och ibland handlar det om så kallade säkerhetskameror. Dessa handlingar har det gemensamt att de inte tar hänsyn till den filmades vilja. De är integritetskränkande.

Vissa typer av inskränkningar i den privata integriteten är befogade. Bevakning kan i vissa fall stävja överlagda brott med rationella motiv. Galningar, terrorister och våldsbejakande extremister är inte brottslingar som är rädda för en kamera. I propagandasyfte är det snarare tvärtom.

Övervakning fungerar på ett vis – de som blir utsatta tenderar att ändra sina beteenden. Rånaren tar på sig en luva. Tonåringen kan inte slappna av och tvingas posera i klassrummet. Kanske drar sig visselblåsaren från att besöka tidningsredaktionen. Säkerhetskameror är ineffektiv plakatpolitik. Det är beklagligt att Moderaterna vill gå den vägen.

Joar Forssell

Distriktsordförande, Liberala ungdomsförbundet Storstockholm

LÄS MER: Skydda yttrandefriheten med mer övervakning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset