Löpexperten Stefan Rehn är ute och springer sin vän trots decembervädret. 
Löpexperten Stefan Rehn är ute och springer sin vän trots decembervädret. 

När snön och mörkret faller är det många som lägger löparskorna på hyllan och beger sig till gymmet. Men med rätt utrustning och teknik är vinterlöpning utmärkt träning.

Under vintermånaderna kan väntetiden på ett ledigt löpband vara väldigt frustrerande. Så varför inte slippa allt vad trängsel heter i år och satsa på ­vinter­löpning. I Sverige får vi sällan sådana extrema vintrar att det inte går att springa utomhus.
– Det handlar om att klä sig rätt och att springa rätt med tanke på underlaget, säger Stefan Rehn, ­löp­expert och tech rep manager på Adidas.

På vintern är det, ­för­utom kallt och mörkt, även ojämnare underlag och det kan vara både halt och slirigt. Så det första man bör tänka på är att sänka tempot och kanske springa längre sträckor i stället.
– Man ska se vinterlöpningen som mer uppbyggnadsträning och inte som träning där du sprintar på till max.

Uppvärmning är extra viktigt då det är kallt ute, det är då musklerna är kalla som risken för muskelsträckning ökar. Annat man bör tänka på är att underlaget kan medföra ökad risk att snubbla eller vricka till foten.
– Det är även vanligt att man kan få ont på grund av att man spänner sig, man är rädd för att halka och springer därför och spänner sig i onödan, säger Rehn.

Något annan som är viktigt för att löpningen ska bli så behaglig som möjligt är klädseln. Det vanligaste misstaget folk gör är faktiskt att klä sig för varmt.
– Man lassar på tröjor, jackor, mössor och vantar och efter en stund börjar man svettas och bli för varm.

En regel är att man ska frysa lite i början av passet, man får snabbt upp värmen då man sätter igång. Sen bör man ha underställ i funktionsmaterial, kanske en tunnare fleecetröja och över det vindtät löparjacka. Sen kan det vara bra att ha reflexväst och kanske pannlampa om man springer i terräng.

Så underlättar du löpningen

Vinterlöparskor
Spring inte med dina vanliga löparskor på vintern, du behöver skor med rejälare sula och bra grepp. Det finns många ­olika med eller utan inbyggda broddar. Adistar Revolt är an­passad efter tuffare klimat och kostar kring 1 400 kronor.

Närmast kroppen
Underställ som håller dig varm och torr är viktigt för att du inte ska bli för svettig och kall. Alla träningsmärken har sina egna namn, Nike Pro kallar sitt underställ för fit microfiber och det kostar kring 500 kronor.

Kall luft
Tycker du att det är jobbigt att andas när det är kallt kan du ta en halsduk och sätta över näsa och mun. Den inte ska vara i bomull. Du kan testa en ”värmeväxlare”, ett slags snorkel-membran du har i munnen och som värmer inandningsluften.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset