Utan professionell hjälp hade Sara och Johan inte varit ett par i dag. Nu hoppas de att deras berättelse kan få andra att våga söka hjälp. Bilden är en genrebild.
Utan professionell hjälp hade Sara och Johan inte varit ett par i dag. Nu hoppas de att deras berättelse kan få andra att våga söka hjälp. Bilden är en genrebild.

Sara mådde dåligt av att duscha eftersom blåmärkena på kroppen påminde henne om att relationen med Johan inte var bra. I dag är blåmärkena borta. Paret har fått hjälp och våldet är inte längre en del av deras vardag.

Johans aggressionsproblem var nära att ta död på parets relation. När det var som värst gick både Johan och Sara runt på helspänn. Han var rädd för att något skulle få honom att brusa upp och göra honom okontrollerbar. Hon var rädd för att bli utsatt för hans ilska.

– Det kändes som att jag var sjuk i huvudet. Men egentligen handlade det om att jag hade problem att kommunicera och behövde lära mig att prata och tänka i stället för att fly och bli våldsam, säger Johan.

► LÄS MER: Män som slår ger kvinnan skulden

I dag har paret varit tillsammans i fyra och ett halvt år. Men hade de inte fått hjälp av ett kompetenscenter för våld i nära relationer – hade deras relation varit över.

– Johan är en underbar människa att leva med som har fina kvalitéer och därför stämde det liksom inte när han blev våldsam. Det var som att han var två olika människor, säger Sara.

Johan har aldrig slagit Sara i ansiktet men han har tagit hårda grepp runt hennes armar, tryckt upp henne mot väggar, puttat henne och dragit henne ur sängen.

Första gången Johan blev aggressiv hade de varit tillsammans i 2,5 månader.

– Han valde att lösa problemet genom att dricka några järn i stället för att kommunicera. Jag tänkte ”så här vill jag inte ha mitt liv”, säger Sara.

► LÄS MER: Sofie, 20, om sitt sexmissbruk: ”Gick hem med människor jag inte kände”

Sara fick till slut nog och ställde ett ultimatum: Antingen skulle han söka hjälpa annars skulle hon göra slut. Johan började då gå till en psykolog och lyckades få kontroll på drickandet. Men när drickandet avtog blev han i stället mer aggressiv och våldsam. Då vände sig paret till familjerådgivning för att få hjälp.

– De sa att det var för farligt för oss att leva tillsammans och att vi borde separera ett tag, säger Sara.

Under fyra månader hade de bara telefonkontakt korta stunder.

– Det var det enda rätta. Men hade vi inte haft de känslorna hade man inte orkat, säger Johan.

Efter de fyra månaderna började de gå till ett kompetenscenter för våld i nära relationer. Sara för individuella samtal och Johan för gruppsamtal. Genom samtalen fick de båda lära sig konstruktiv kommunikation och Johan att ändra på sitt tänk.

– När jag känner mig pressad blir det som kolsyra i kroppen. Hade vi inte fått hjälp av dem så hade vi inte varit ett par, säger Johan.

I dag kan de snabbt lösa nio av tio konflikter.

– Det blir aldrig våldsamt eller så att han drar i väg och dricker sig full, säger Sara.

Sara och Johan heter egentligen något annat.

► LÄS MER: Mattias, 39, lämnade livet som kriminell: "Fick kickar av att slåss"

Expert: Här kan du söka hjälp för aggressivitet

Att bryta ett aggressivt och våldsamt beteende kan vara svårt och ta lång tid, men det finns hjälp och stöd att få.

Claes Nilsson är samordnare på Utväg Södra Älvsborg. De erbjuder bland annat stöd och behandling för kvinnor och män som har vålds- och aggressionsproblem.

När ska man söka hjälp?

– Om det är så att ens partner eller andra personer i omgivningen upplever rädsla för att du inte kan hantera din ilska och får utbrott i stället för att prata om problemen. Det kan vara allt från skrik, kränkningar till hot och fysiskt våld men även psykologiskt våld i form av kontrollbehov.

Vad kan man få för hjälp?

– Samtalsmottagningar för män finns runtom i landet och när det gäller våld i nära relation finns det verksamheter i de flesta kommuner. Utväg finns i Göteborg, Skaraborg och Södra Älvsborg. Vi arbetar mycket med grupper där både utsatta eller utövare av våld får träffas och prata. Grupperna är dels för de kvinnor som utsatts för våld och dels för de män som utövat våld i nära relation. Terapi kan också hjälpa.  

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott