JOHAN NORBERG: Italienarna bärgar fortfarande lik utanför Lampedusa, en vecka efter att en båt med runt 500 flyktingar från främst Eritrea och Somalia förliste. Dykarna berättar att många av de hundratals offren är så tätt packade att det är svårt att bända isär dem. Kropparna förs till en flygplatshangar i närheten. De drunknade barnen får vila i vita kistor, prydda med nallebjörnar.

Denna katastrof har fått stor uppmärksamhet den senaste veckan. Men den verkliga tragedin är att det har hänt förr och kommer hända igen – gång på gång. Den här olyckan var ovanligt stor, men dagligen dör människor längs Europas gränser, för att de vill ta sig hit från krig och nöd, men inte får göra det på laglig väg.

Flyktingorganisationen United har dokumenterat mer än 17 000 dödsfall när människor har försökt att ta sig till Europa under de senaste två decennierna – och bara en liten del kommer till vår kännedom. En afghansk pojke kvävs efter att ha gömt sig i en lastbils bagageutrymme. En zimbabwier hänger sig när han inte får uppehållstillstånd i England och en egyptisk pojke drunknar när flyktingsmugglare kastar honom överbord när en patrullbåt närmar sig. Två flickor i femåldersåldern spolas i land på den spanska solkusten. Det är vardag längs Europas gränser.

Eftersom vi har stängt de legala vägarna tvingas människor vända sig till flyktingsmugglare, som tar tiotusentals kronor per person. Det medför risker, särskilt på Medelhavet som av FN:s flyktingorganisation UNHCR utnämndes till 2011 års dödligaste vattenväg efter att ha tagit fyra liv om dagen.

Människor trängs i överfulla och sällan sjödugliga båtar, i händerna på kaptener med föga erfarenhet. Smugglarna hindrar dem ibland från att ta med mat och dryck som tar plats. Om kustbevakningen kommer nära slänger besättningen GPS och mobiler i vattnet för att deras färdväg inte ska spåras, vilket gör att de sedan far vilse. Fiskare och sjömän som vill rädda livet på dem i nöd riskerar själva att åtalas för att ha hjälpt illegala invandrare.

På några plan har det ändå blivit mindre dåligt. EU:s gränsmyndighet har fått i uppdrag att skydda människoliv i sitt arbete och Italien har blivit mindre brutalt mot flyende. EU-kommissionären Cecilia Malmström arbetar för bättre överblick över Medelhavet för att hjälpa dem i sjönöd.

Men så länge vi inte tillåter människor att legalt köpa en flygbiljett kommer Lampedusa att hända igen. Vi kan skärpa bevakningen över våra gränser hur mycket som helst och vi kan straffa flyktingsmugglare ännu hårdare, men resultatet skulle bara bli att desperata människor tar än större risker för att komma till Europa, och smugglarna skulle bli än mer skrupelfria för att undgå upptäckt.

+ En skam för Sverige
Magnus Betnér och Soran Ismail turnerar landet runt och roar och oroar publiken. Standup som tvingar dig att tänka.

– Grälla iOS 7
Jag klarar inte av att titta på färgexplosionen i iPhonens nya operativsystem, som ser ut att var designat för förskolans lilla avdelning. Jag saknar estetiskt medvetne Steve Jobs.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset