JOHAN NORBERG: "På semestern, i Algarve i Portugal, en regnig dag, när jag tänker på annat”, säger han, ”och ibland mitt i natten, när min fru säger något konstigt i sömnen och jag grubblar vidare på det”. Jag frågar Mr B, som är på sitt första Sverigebesök, om när han får sina idéer. Varifrån kommer alla finurliga uppslag och toner?

Mr B är den välklädde, rimmande engelske gentlemannen som är en av de största inom en lika märklig som förtjusande sub-genre av hip-hop som kallas chap-hop. Med glimten i ögat gör han låtar som kombinerar modern dansmusik med en fascination för ett sen-viktorianskt England där man bär hatt, är artig, dricker afternoon tea och röker pipa. Hans anti-VM-låt ”Let’s get this over and done with”, om längtan efter att spela cricket, har blivit en modern klassiker. Inte minst genom en fyndig video där Fifa, fotbollens världsorganisation, torterar honom med sponsorernas produkter, från pommes frites till blaskig amerikansk öl.

Mr B menar att sommarens distraktioner ger honom inspiration, och säger uppfordrande att vi måste göra andra saker än att arbeta för att sedan kunna arbeta
bättre. Om vi bara sitter och försöker prestera går vi snart bara på tomgång. 

Visst känner man igen sig? De bästa idéerna får vi sällan när vi sitter och försöker pressa fram dem, utan när vi är en smula distraherade. När vi är sömniga, står i duschen eller är ute och springer. Forskningen styrker den vardagsobservationen på ett intressant sätt.  

Om vi ska räkna ut något, tänka ut något eller hitta den enda rimliga slutsatsen utifrån ett visst givet faktaunderlag, då bör vi vara skärpta, alerta, på hugget. Men om vi ska tänka kreativt och komma på nya idéer som inte är självklara, då tjänar vi faktiskt på att vara en smula ofokuserade. När sinnet är lite, lite omtöcknat associerar vi åt många oväntade håll och för att komma på de kreativa lösningarna är det just sådana associationer vi behöver. 

En studie har visat att morgonpigga oväntat nog är bättre på kvällen på att lösa problem där man måste tänka utanför boxen, och nattugglor klarar det bäst på morgonen. En annan studie visade att studenter som var lätt berusade faktiskt klarade kreativa ordlekar bättre än nyktra. Vissa former av kreativt tänkande tycks förutsätta att vi koncentrerar oss mindre än vi brukar och därför blir mentalt öppna för något nytt.

Det betyder förstås inte att vi borde vara trötta eller berusade hela tiden. Till vardags måste vi kunna orientera oss i mindre kreativa sammanhang, vi måste kunna dra logiska slutsatser och vi måste observera och prestera. 

Men att vara lite groggy då och då, att gå barfota en lång sommar och låta tanken fara är inte bara ett sätt att koppla av, det är också ett sätt att fylla på.

+ Amphifestivalen. Den varma och vänliga synth- och goth-festivalen i Köln är årets höjdpunkt, särskilt strandbaren vid Rhenstranden.

– Det europeiska judehatet. Attacker mot judar och synagogor i Malmö, Paris och andra europeiska städer. Antisemitismens fula tryne visar sig återigen på kontinenten. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset