JOHAN NORBERG: I ett avsnitt av ”Seinfeld”, där Jerry och George ska sälja in en sitcom till NBC, röjer de den egna tv-seriens idé: ”Jag tror att jag kan summera showen för er med ett enda ord: ’ingenting’”, berättar George. De ska skapa serien om ingenting – inga stora teman, ingen intrig. ”Vi bara pratar.”

Får det inte dig att tänka lite, lite på det så hajpade supervalåret 2014?

Nu kring nyåret har politiker och journalister försökt skapa dramatik. De pratar regeringsalternativ, motsättningar och bråk. Men det är lite för ansträngt. På Dagens Nyheters omslag sitter Socialdemokraternas Stefan Löfven i grå kavaj på grå soffa: ”Vi har en tydlig konflikt med M.” Om du måste säga att du har det, så har du det nog inte. Vargen behöver inte säga att den har en tydlig konflikt med lammet.

Jodå, partierna bråkar vildsint om höjningen av brytpunkten. Men det betyder att de bråkar om en hundradel av skattesänkningarna. Regeringen går till val på att inte sänka skatten och oppositionen på att inte höja den. Moderaterna säger att deras privatiseringar har ”kommit till vägs ände” och Socialdemokraterna säger att ”lagt kort ligger”. Nej, det händer ingenting, vi bara pratar.

Vi har både en regering och opposition som tror att vägen till valseger är att göra sig till en koffeinfri cappuccino. Alla vill vara så ofarliga att de får chans på den mytomspunna medianväljaren, eller Medelsvensson – som i dag enligt Statistiska Centralbyrån heter Maria Johansson, är 42 år gammal, har två barn, arbetar i vården och kör en ljusgrå Volvo V70, som skulle matcha Löfvens kavaj.

Så fort osämja hotar minimerar partierna konfliktytan för att inte skrämma denna medel-Maria. Nyligen höll vi på att få en ideologisk strid om vem som ska välja vård och skola – medborgarna eller politikerna. Men Socialdemokraterna gav snabbt besked om att valfriheten är värdefull, medan Moderaterna och Folkpartiet slog fast att vi ändå bara ska få välja mellan färre och hårdare kontrollerade alternativ.

”Ingenting” är inte tillräckligt för att få någon att titta. George berättar för NBC att publiken också måste älska huvudpersonerna. Det finns välskrivna roller inför 2014. Löfven, fosterbarnet som blev Metallbas och som aldrig eftersträvade en egen maktposition, men övertalades. Reinfeldt, fightern som förändrade sitt parti och blev den som bröt S-dominansen över Sverige. Och flera andra partiledare kommer att försöka sig på Kramerliknande akrobatiska entréer i debatten.

Men om de inte pratar om vad de verkligen vill kommer Seinfeldvalet 2014 att reduceras till spel och positionering. ”Inget händer i showen, precis som i livet”, som George konstaterar. ”Varför tittar nån då?” frågar NBC-bossen. ”För att det är på tv.”

+ ”Barna Hedenhös uppfinner julen”
SVT:s julkalender var den bästa i mannaminne. Äventyr, historia, rymdskepp och fina skådespelarinsatser.

– Dum-jämlikhet
Tjänstemannen i Åre kommun som åkte ut och beslagtog skolbarnens julbord. Om inte alla skolor hade det skulle ingen ha det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset