Nu är det dags för Donald Trump att sväras in som USA:s 45:e president. Något många oss trodde var otänkbart efter en valrörelse där han förolämpade allt som rörde sig, utom Rysslands diktator Putin, som han i stället dränkte i honung. ”Starka ledare” som dem sitter också vid makten i länder som Turkiet, Ungern och Polen – ledare som ser maktdelning som en inskränkning av deras befogenheter, behandlar granskande medier som fiender och hetsar mot minoriteter och utlänningar. Varför är så många lockade av den starke ledaren just nu?

LÄS MER: Därför är det de sämsta som tar över makten

Svaret finner jag i en mer än 70 år gammal bok. 1944 satt den österrikiske tänkaren Friedrich A Hayek i exil och skrev Vägen till träldom, en bok om hur demokratin gick under i länder som Tyskland och Italien. Och han förklarade varför vi i kristider lockas av starka män i ett kapitel med titeln ”Varför de sämsta vinner”.

Hayek hävdade att demokratiska politiker ofta lovar det omöjliga. Kanske att bringa ordning i Mellanöstern, göra slut på den globala terrorismen eller att ta tillbaka fabriksjobben. De misslyckas, bland annat därför att människor i fria länder har olika prioriteringar, och vi därför inte kan satsa alla resurser på ett enda mål. Då reagerar många väljare med att kräva en stark man som struntar i sådana begränsningar och ”kan få saker gjorda”.

Den starke mannen lyckas förstås inte heller, men han har något annat – syndabockar. Det var inte mitt fel, säger han, utan de rikas, judarnas, invandrarnas. Det är svårt att ge alla en sjukvård de är nöjda med, men enkelt att säga att sjukvårdsbolagen är skurkar. Det går inte att få tillbaka de gamla industrijobben, men man kan påstå att kineserna har stulit dem.

LÄS MER: Värnplikt sliter sönder samhället

Hayek menade att det intressanta med människan är individuellt, våra tankar och vår smak. Den som vill hitta en likhet i åskådning för den stora massan måste därför sänka sig till den minsta gemensamma nämnaren, våra mer primitiva instinkter. Därför är det lättare att få många att enas om ett negativt program – den som vill ha kollektivets stöd underblåser misstro mot andra grupper. Människan lever inte av bröd allena, hon kan också leva ett tag på en diet av undanflykter, indignation och förebråelser.

Sådana styren kan bli brutala för att de lockar en viss sorts människa. En maktberusad narcissist vill att ministrar och tjänstemän går dit han pekar. Det lockar knappast den som har starka moraluppfattningar och ett självständigt omdöme, men det är en perfekt karriärväg för den som är beredd att göra vad som helst för ledaren. Den som med Hayeks ord mest ser ”nöjet i att bli åtlydd”. Så småningom genomskådar folket auktoritära ledare – se bara på Venezuela i dag. Frågan är bara hur mycket skada de hinner göra dessförinnan.
+ Westworld. Har jag glömt att tipsa om Westworld? Fantastisk serie för oss som älskar western, science fiction och filosoferande om medvetandet. Stor abstinens när första säsongen är slut.
– Oxfam fortsätter siffertrixa. För ett år sen skrev jag om hur hjälporganisationen Oxfam trixar med siffrorna på ojämlikhet. I år gjorde de det igen. Googla Oxfam + Norberg + Metro om du är nyfiken.

Johan Norberg

LÄS MER: Det är socialismen som har satt Venezuela i katastrofläge

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Donald Trump