JOHAN NORBERG: 43 skottlossningar i Göteborg hittills i år. 22 personer har skadats, sju har dödats. Gängen slåss om cannabismarknaden. ”Det är många som vill vara med och tjäna pengar på narkotikan vilket skapar våldsamma konflikter”, säger narkotikarotelsens chef till GT. 9 av 10 våldsbrott i Göteborg är relaterade till knarkhandeln, enligt en spanare.

Varför? Tja, varför dödar glassförsäljare sällan sina konkurrenter? Varför måste du inte vända dig till råa MC-gäng för att köpa en ny mobil? För att glass och mobiler säljs öppet, i konkurrens under lagens skydd. De som hanterar narkotika får tvärtom långa straff, vilket höjer priserna och vinsterna för varje lyckad affär. Du kan tjäna 100 000 kronor på ett enda kilo hasch. Handeln sker i den undre världen så den som blir lurad vänder sig inte till polisen, utan till vapengömman under golvplankorna.

Det är som när USA:s spritförbud på 1920-talet födde maffian – förbud är ett sätt att subventionera dem som struntar i förbudet. Enligt FN tjänar den organiserade brottsligheten årligen runt 300 miljarder dollar på narkotika. Det är vådligt stora summor som används till att ta över företag och köpa politiker och poliser.

Föreningen Anonyma Narkomaner förklarade en gång att galenskap är att upprepa samma misstag och förvänta sig ett annat resultat. Kriget mot knarket liknar ett sådant misstag. Ju mer vi jagar langarna och ju större risker de därför tar, desto mer tjänar de på en affär, och desto mer är de villiga att göra vad som helst. Mexiko slog till militärt mot kartellerna 2006. Resultatet blev brutalare gäng och mer än 60 000 döda. Inget av detta har minskat narkotikabruket. Den stora effekten är att brukare får fängelse i stället för vård – mer än en miljon amerikaner sitter inne för narkotikabrott.

Många söker nu en humanare väg. Latinamerika vill inte längre utgöra slagfält i USA:s krig och röster som förre FN-chefen Kofi Annan och tidskriften The Economist vill avblåsa det. Delstaterna Colorado och Washington har röstat för att legalisera cannabis och president Obama tänker inte hindra dem. Många europeiska länder ersätter batonger med behandling.

Portugal avkriminaliserade narkotika för eget bruk 2001 efter en svår knarkepidemi. I dag är det fler som under sin livstid prövar, men det har minskat i de lägsta åldrarna och problemanvändarna är färre. Förr sade portugiserna i undersökningar att narkotikan var landets största sociala problem, i dag kommer det först på 13:e plats. Högern som var emot liberaliseringen har nu ändrat sig.

Förresten, dödligheten bland Portugals narkomaner är bara en sjättedel av vad den är i EU:s mest envisa förbudsland – Sverige. Då räknas ändå inte de som skjuts ned i kampen om knarkhandeln.

+ Minnen tio år efter euro-nejet

Missa inte Mattias Svenssons galna och komiska berättelser om EMU-valet för tio år sedan, då etablissemanget försökte skrämma oss till euro-medlemskap. http://metrobloggen.se/mattiassvensson

- Regeringsombildningen

Jo, vi var många som längtat efter en regeringsombildning, men det här blev för lite och för fel. Tråkigt att ett statsråd som har egna idéer och verkligen förändrar, biståndsminister Gunilla Carlsson, lämnar.

LÄS MER: Ingen gripen för skott mot ungdomsförening

LÄS MER: Krig om hasch bakom skjutningar

LÄS MER: Smugglade 28 kilo hasch i bakluckan på sin BMW

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset