"Bara om du är passionerad och ansvarsfull kan du bygga uthålliga bolag, bara då kan du få konsumenternas tillit och lojalitet", skriver Johan Staël von Holstein.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Allt entreprenörskap är inte bra. Det finns riktigt dåligt entreprenörskap. Ta till exempel knarklangare, vapenhandlare och trafficking… Men även sådant entreprenörskap som är lagligt kan vara dåligt, som tobaksbolag eller bolag som gör bra produkter och ger bra service, men som ändå inte håller sig inom gränserna för vad som är hållbart och globalt ansvarsfullt. Bolag som smutsar ner i naturen eller på annat sätt är omoraliska.

Entreprenörskapet följer även alla andra trender och yttringar som finns i ett samhälles uppbyggnad, till exempel de teknologiska innovationer som sker men teknologi i sig är aldrig entreprenörskap – entreprenörskap är PASSION! Bara om du är passionerad och ansvarsfull kan du bygga uthålliga bolag, bara då kan du få konsumenternas tillit och lojalitet. Åtminstone borde det vara så, för kapitalism och entreprenörskap fungerar bara om vi har kräsna konsumenter. Konsumenter som ställer krav och som premierar service och kvalitet.

LÄS MER: Johan Staël von Holstein: Stureplan är hela Sveriges hjärta

För en tid sedan beställde vi stolar med två till fyra dagars leverans från ett nätföretag. Efter några veckor började vi jaga stolarna utan att få några svar. Så småningom fick vi veta att stolarna var slut och att det skulle ta ytterligare sex till sju veckor. Vi bad om alternativ men fick ingen hjälp alls. 
Till slut, inför en middag och i panik, bestämde sig min fru för att se efter alternativ. Sent en lördag kväll mailade hon Severins möbler i Jönköping och fick omedelbart svar. De mailade fram och tillbaka i ett par timmar och min fru beställde sex stolar och bad att få dem skickade till Tylösand. ”Vi har en butik i Halmstad. Vi kan köra ut dem på måndag så har ni dem i tid till er middag” blev svaret.

Full av beundran frågade min fru vad personen hon talade med hette för att kunna skicka in ett tackbrev till chefen. ”Det behövs inte”, löd svaret. ”Jag är vd för bolaget och tredje generationens ägare av bolaget.” En lördagskväll… Det är företagare och entreprenörer som vd:n för Severins möbler, Stefan Nilsson, som gör skillnaden.

Självklart finns det många passionerade, stolta och engagerade anställda på sjukhus, i poliskår och på våra företag men det är entreprenörerna som tar risken, som skapar bolagen som ger jobben och stakar ut vägen. Jobb och företag som kan beskattas så att vi har råd med sjuksköterskor och poliser. Detta är viktigt att förstå, för om vi alltid tar det billigaste och accepterar dålig service och respektlöshet som från nätföretaget, bolag som inte anställer dem de behöver för att ge den service vi vill ha, då kommer vi inte att skapa tillräckligt med jobb.
Länge leve service och kvalitet och passionerat entreprenörskap.

Plus: för det fina vädret, Almedalsveckan och den annalkande semestern vi alla förtjänar
Minus: för att det finns så mycket som måste bli klart innan semestern… tiden räcker inte till…

LÄS MER: Johan Staël von Holstein: Ökade inkomstklyftor är bara ett problem för den avundsjuke och late

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Konsument