"Eftersom vi inte ser makroperspektivet och lever i vår lilla värld av navelskådande så hinner vi inte riktigt med i utvecklingen", skriver Johan Staël von Holstein om Sverige.
"Eftersom vi inte ser makroperspektivet och lever i vår lilla värld av navelskådande så hinner vi inte riktigt med i utvecklingen", skriver Johan Staël von Holstein om Sverige.

Jag talar om blockchain-teknik och jag talar om kryptovalutor.

 

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Nu skall jag försöka förklara något ofattbart viktigt, för det har hänt något. Något som kommer att påverka allt och alla. Inte bara i Sverige utan i hela västvärlden och det kommer att gå fort. Mycket fort!
Det finns ett scenario, som säkert finns namngiven i någon känd formel som jag inte känner till, varför jag måste försöka beskriva det.

Det är nästan bäst att jag använder ett exempel: När jag reste runt i Asien för 25-30 år sedan bodde man på trampat jordgolv och i hyddor. Toaletterna var hål i marken, vägarna var av grus och tågen drogs av ånglok. I dag ser dessa städer som någonting ut en framtidsfilm, med utopiskt designade skyskrapor, blixtsnabba tåg och motorvägar med elbilar på.

LÄS MER: Staël von Holstein: Teknologin blockchain är framtiden

Samtidigt bor vi kvar i våra gamla byggnader som renoveras för femtionde gången och vi planerar att bygga tåg som går hälften så fort som deras (sossarna!!!), våra flygplatser och flygbolag är uråldriga och inte mycket har hänt i allmänhet, mer än att vi har svårare och svårare att ta hand om våra gamla och sjuka. Vi har blivit fullkomligt omsprungna.

Eftersom vi inte ser makroperspektivet och lever i vår lilla värld av navelskådande så hinner vi inte riktigt med i utvecklingen och underskattar den nya generationen som springer i cirklar runt oss (ja det gör de faktiskt). Så här har utvecklingen ofta varit, kanske alltid. Någon form av växelvis framryckning där ett rejält krig kunnat se till man hoppar fram i framkant. Nu går utvecklingstakten fortare och fortare och vid någon punkt, kanske i går, i dag, eller i morgon, passerar människans förmåga att förutspå.

LÄS MER: Staël von Holstein: Ökade inkomstklyftor är bara ett problem för den avundsjuke och late

I en globaliserad, digitaliserad värld sker framryckningen fragmenterat och i en konstant ström och vi i Sverige håller på att förlora ovärderlig mark. Vi måste blixtsnabbt ställa om och snabbt anpassa oss. Vi måste omgående kasta oss huvudstupa in i framtiden och politikerna måste agera omedelbart. Gammalt måste raseras och lämnas, det nya bejakas och anammas. Annars blir konsekvenserna ödesdigra och oreparerbara.

Jag talar om blockchain och jag talar om kryptovalutor.

+ Japans tillstånd av licenser för utgivning av kryptovalutor
– Regeringen som kommer inskränka på individens frihet, omyndigförklara invånarna och cementera etablissemangets privilegier. Usch!

Johan Staël von Holstein

LÄS MER: Så gör du för att skriva i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset