Vi behöver politik som lyfter fram entreprenören, skriver Johan Staël von Holstein.
Vi behöver politik som lyfter fram entreprenören, skriver Johan Staël von Holstein.

Idag finns oändliga möjligheter för individen som går om intet när man lutar sig tillbaka och tror på att staten, välfärden och transfereringssystemen skall ta ansvaret.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag håller bara på att bli varm i kläderna här, när det gäller mitt skrivande i Metro, men jag känner ändå att jag måste göra ett avstamp i vad som kommer att bli centralt i mitt skrivande. Ni förstår säkert att det är entreprenörskap det handlar om. Entreprenörskap och vision.
Världen förändras i en allt snabbare takt och även om allting blir bättre och bättre kommer det oundvikligen att ställas högre personliga krav och krav på personligt ansvarstagande. Med andra ord går det stick i stäv med socialdemokratiska ideal med kollektiva lösningar och centralt fattade beslut av en “elit” i Stockholm.

LÄS MER: Johan Staël von Holstein: Stureplan är hela Sveriges hjärta
Framtiden vilar på att vi som mänsklighet (i Sverige) nått en sådan hög nivå på den hierarkiska trappan, att etiska och moraliska aspekter så som miljö, omtanke med mera är hygienfaktorer. Människan är god och vill väl och kommer att göra gott. Och det är tur det, för klyftorna kommer att öka i samhället. Ökade inkomstklyftor är i och för sig bara ett problem för den avundsjuke och late, för så länge alla får det bättre gör det väl inget att en handfull får det extremt bra, eller?
Samtidigt är det så, att dessa få som bygger ett Microsoft, ett Klarna eller ett Spotify kommer att ge bort sina pengar och ägna sin tid och kraft åt att göra världen till en bättre plats. Dessa beundransvärda entreprenörer kommer dessutom att vara hundrafalt bättre och effektivare på att förbättra världen än de urusla politiker vi har idag i regeringen.
Socialismen har alltid haft fel, men den har aldrig varit så farlig som idag, för idag finns oändliga möjligheter för individen. Möjligheter som går om intet när man lutar sig tillbaka och tror på att staten, välfärden och transfereringssystemen skall ta ansvaret. Det är tack och lov så att den nya världen som växer fram runt omkring oss erbjuder oändliga valmöjligheter som gör det enklare än någonsin att bli entreprenör, att jobba med det man vill och att finna sin lycka.

LÄS MER: Debatt: Det brinner i mig när jag ser hur lata vi blir av städhjälp
Men som jag sa inledningsvis, det betyder att man måste ta ansvar, fatta individuella beslut och det kommer att ställas krav. Livet kommer att bli vad du gör det till… om du gör något.
Individualism är INTE det samma som egoism, det är det samma som flexibilitet, dynamik och mångfald och det är bara med individuell kraft, initiativ, risktagande och uppoffrande där ledare i olika former stiger fram och leder flocken framåt som vi alla kan få det så mycket bättre. Det är i den individuella genialiteten som världen förbättras, och så har det alltid varit. Shakespeare, Mozart, Picasso, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Bill Gates, Niklas Adalberth, Daniel Ek med flera. Geniet som tar plats, loket som drar vagnarna. Vi behöver politik som lyfter fram entreprenören, individen, som får alla att vilja och alla att tro på sig själva. Länge leve entreprenörskapet.

+ Studenternas härliga dagar och fantastiska framtid.
– Sossarnas skolsystem som nedgraderar IB-skolans betyg. När alla andra länder rankar IB högst och bäst. Vi behöver internationella utbildningar!

Johan Staël von Holstein

LÄS MER: Cissi Wallin: Städhjälp är kvinnors räddning när män inte städar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om spotify ekonomi