Nu blir det om kryptovalutor. För det här måste ni lära er mer om. Varför då tänker ni, är det inte bitcoin (BTC) bara en bubbla? Kanske, kanske inte! Låt oss vända på allt och säga att bitcoin inte stigit alls, utan att US dollarn och svenska kronan har sjunkit, skriver Johan Staël von Holstein.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Nu har jag bara två kolumner kvar att skriva här på Metro och då gäller det att skriva om viktiga saker. Jag hade tänkt skriva om prostitutionen och kommunismen som har ett tätt kärleksförhållande, men nu blir det om kryptovalutor. För det här måste ni lära er mer om.

Varför då tänker ni, är det inte bitcoin (BTC) bara en bubbla? Kanske, kanske inte!
Låt oss vända på allt och säga att bitcoin inte stigit alls, utan att US dollarn och svenska kronan har sjunkit.

LÄS MER: Johan Staël von Holstein: Rädsla är ett val

Är detta då ett uttryck för att marknaden nu genomskådat att västvärldens centralbanker har bluffat och underminerat våra valutor genom att trycka sedlar så att fingrarna blöder i 10 år?

Våra pengar är värdelösa. Allt är bubblor! Börsen, bostäder, konst, allting!

Detta är möjligen början på en trend och den verkliga inflationen som borde ha uppstått i västvärlden kanske kommer att realiseras nu. Då behöver vi kanske alla ha lite BTC?

Beror uppgången bara på att småspararna har börjat handla? Coinbase är ju nummer ett på Appstore. Eller beror den senaste hysteriska uppgången på att de stora hedgefonderna nu köpt på sig en massa underliggande tillgångar för att sedan kunna blanka BTC när den släpps på USA börserna nu, den 18 december? Då kommer det kanske snart en krasch där bankerna är de som tjänar pengar igen.

LÄS MER: Johan Staël von Holstein: Sverige måste ställa om och anpassa sig

Eller kommer BTC att rusa flera hundra procent när institutioner och fonder kan börja köpa den? De kanske måste ha BTC i sina indexbaserade fonder?

Hur mycket kan en bitcoin bli värd? Säg att ingen i västvärlden skulle behöva en enda BTC, men att alla i kaotiska diktaturer eller kommunistländer med korrumperade, korrupta och manipulerade ledare skulle behöva ha hälften av sina tillgångar i BTC.
Tänk att bara två-tre procent av dessa människor verkligen satte tio procent av sina pengar i BTC. Då kan dessa två-tre procent av sex miljarder människor få BTC att gå upp tio gånger till.

Å andra sidan, är inte BTC hållbar när den som idag konsumerar lika mycket el som hela Irland. Kanske är det just detta som är syftet med BTC, att genom el-konsumtionen driven av människors girighet, krossa hela systemet.

Plus: Alla ICO:er (googla) som demokratiserar investeringsprocesser.

Minus: Gustav Fridolin som med tomma ord utan mening lovar att Sverige skall bli ledande på digitala verktyg i skolan.

Johan Staël von Holstein

LÄS MER: Staël von Holstein: Teknologin blockchain är framtiden

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bitcoin valuta