Metros kolumnist Johan Staël von Holstein har själv haft problem med en hantverkare han anlitat.
Metros kolumnist Johan Staël von Holstein har själv haft problem med en hantverkare han anlitat.

Jag lider med duktiga hantverkare. Men branschen måste verkligen rensas upp, skriver Johan Staël von Holstein.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag lider med duktiga hantverkare. Tänk så hemskt det måste vara att arbeta i ett skrå där det finns så många lögnaktiga, värdelösa skitstövlar som systematiskt fuskar och förstör livet för folk.

Tänk att älska sitt jobb, att känna yrkesstolthet över att man är bra på det man gör, att man älskar att leverera kvalitet och se sina nöjda, glada kunder, men sedan få allting förstört och hela sin bransch smutskastad på grund av en massa vidriga, okunniga, lögnaktiga skurkar och idioter.

Det måste vara som när en cyklist som ägnar hela sitt liv till att bli bäst i sin sport, sedan få sina förutsättningar förstörda och hela idrotten smutskastad av vidriga fuskande, steroidätande idioter. Så meningslöst! Så bortkastat och så hopplöst trist!

Tänk att se folk som tvingas lämna sina hem, sälja sina sommarstugor för att någon som representerar det du älskar och är stolt över har betett sig kriminellt och okunnigt.

LÄS MER: Debatt: Fördomar eldas på mot hantverkare i ”Fuskbyggarna”

Jag såg det fantastiska programmet ”Fuskbyggarna” på TV4 och led med en stackars ensamstående mamma som fått sitt liv förstört av en idiot och tänkte på min egen situation.

En sommarstuga som enligt offert skulle kosta 1,6 miljoner att byggas ut 60 kvm och som plötsligt, utan förvarning, utan tillägg eller förändringar, ofärdig var uppe i långt över 3 miljoner.

En konsumentombudsman rekommenderade; ”Sluta betala och gå till advokat”, vilket jag gjorde. Sedan dess har det varit tyst. Ingenting händer. Tingsrätten gör ingenting, byggaren hör inte av sig och i det halvfärdiga huset visar det sig finnas mängder med fel och brister. Nu, sju månader senare, regnar det in. Fönsterleverantören säger att hela fronten på huset måste göras om. Alla fönster är felmonterade och där står vi hjälplösa, medan byggaren åtar sig nya arbeten och jobbar vidare som om ingenting har hänt.

”Bygg färdigt med någon annan och behåll kvitton så får byggaren betala det sedan när rättegången är klar”. Visst, då går han i konkurs och där står jag med miljonskulder. När Beijer byggmaterial går ut med om hur hantverkare behandlas skjuter de jävligt snett. Branschen måste rensas upp! Den borde ta en gemensam försäkring som skulle se till att folk inte förlorar sina hem och sommarställen. Branschen borde certifiera byggarna och konsumenterna alltid skyddas.

+ Blockchain och kryptovalutor.
– Att inte fler av sossarnas väljare förstår vad Ulf Kristersson sa/säger så att de alla rusar över till Alliansen.

LÄS MER: Nio saker att tänka på när du ska renovera

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset